Hem begravningar.se
Garantin för rätt hjälp

Konsumenttelefon. 020-210 210 | E-post. info@begravningar.se

Alla helgons dag

0

Alla helgons dag, som firas mellan den 31 oktober och 6 november, är en högtid som har ökat i betydelse genom åren. Det återspeglas i det stigande antalet besökare på kyrkogårdar samt den ökande traditionen att smycka gravar med ljus och dekorationer.
Denna sed att tända ljus på gravar under höstmörkret är ett uttryck av kärlek och tolerans som överstiger religiösa och kulturella gränser och är något som människor från olika bakgrunder kan dela.

Historiskt sett har övergången från den färgglada hösten till den mörka årstiden i många kulturer markerats av olika ceremonier. Under det senaste århundradet har Allhelgonahelgen vuxit till en viktig familjehögtid där vi minns, hedrar och inkluderar våra bortgångna anhöriga och vänner.

Varför heter det Alla helgons dag?

Namnet "Alla helgons dag" härstammar från den katolska kyrkan, där helgondyrkan är central. Eftersom det fanns så många helgon, kunde de inte alla få egna helgdagar. Därför instiftades Alla helgons dag för de mindre betydande helgonen. Trots Sveriges protestantiska tradition efter reformationen på 1500-talet, valde landet att behålla Alla helgons dag som en högtid.

Helgen och dagarna

Allhelgonahelgen sträcker sig från fredag till söndag och inkluderar tre viktiga högtider:

  • Alla helgons dag, som äger rum på lördagen. På eftermiddagen besöker människor kyrkogårdar och tänder ljus. Under veckan före har många förberett gravarna för vintern genom att ta bort sommarens blommor och dekorera med exempelvis tålig ljung.
  • Allhelgonaafton, som äger rum på fredagskvällen.
  • Halloween (All Hallows's Eve) den 31 oktober. Denna tradition att klä ut sig för att skrämma onda andar har sina rötter i förkristna keltiska seder.
  • Alla själars dag inträffar på söndagen efter Alla helgons dag. Denna högtid i kyrkan är tillägnad de avlidna, även om Alla helgons dag har övertagit den rollen i modern tid. Alla själars dag återinfördes som helgdag i Svenska kyrkan år 2002.

Varför tänder vi ljus på gravarna?

Traditionen att tända ljus på gravar under Allhelgonahelgen är mycket gammal och har sina ursprung i förkristna keltiska seder. Det ansågs att de avlidna återvände hem i samband med sommarens slut och vinterns början och behövde vägledas med ljus och eldar. Denna tro lever kvar i den moderna seden att tända ljus, smycka och vakta över anhörigas gravar.

Läs mer om vilket gravljus du ska välja 
 

Vad betyder allhelgonahelgen i vårt moderna samhälle?

I vårt moderna samhälle har Allhelgonahelgen blivit en betydelsefull tradition. Många ser det som en fin stund att besöka kyrkogården på Alla helgons dag, där det råder en särskild stämning med mängder av tända ljus. Det blir automatiskt en tid för eftertanke kring de som en gång levde bland oss. Minneslundar, där hundratals eller till och med tusentals ljus tänds, ger en särskild och fantastisk atmosfär som hyllar minnet av de avlidna.