Alla helgons dag firas den lördag som infaller mellan den 31 oktober och 6 november. Högtiden får allt mer betydelse med tanke på hur antalet besök på kyrkogårdar, antalet ljus och utsmyckade gravar ökar.
Impulsen att tända ett ljus på en grav i höstmörkret är en kärleksfull och tolerant impuls som överskrider motsättningarna mellan olika religioner och kulturer.
Under den här helgen byter vi från den färgsprakande hösten till den mörka årstiden. I många kulturer genom historien har just denna tid bestått av ceremonier av olika slag. Under det senaste århundradet har helgen ökat sin betydelse. Idag är det en familjehögtid för många där vi minns, hedrar och inkluderar anhöriga och vänner som är döda.
Varför heter det Alla helgons dag?
Det kommer ursprungligen från den katolska kyrkan där helgondyrkan är central. Men det fanns så många helgon att alla inte kunde få varsin helgdag. Då tillägnades denna dag de mindre betydande helgonen.
I Sverige där vi lever i en protestantisk tradition har vi inte helgondyrkan men vi valde ändå att behålla Alla helgons dag efter reformationen på 1500-talet.
Helgen och dagarna
- Allhelgonahelgen har gått igenom olika stadier i almanackan och i kyrkan genom århundradena. Idag kallar vi tiden från fredag till söndag allhelgonahelgen och då inträffar dessa tre högtider:
- Alla helgons dag eller allhelgona infaller en lördag. Det är på eftermiddagen när mörkret faller på som vi besöker kyrkogårdar och tänder ljus. Tidigare under veckan har många tagit bort sommarens blommor och förberett graven för vintern med t ex. tålig ljung.
- Fredagskvällen kallar vi Allhelgonaafton.
- Halloween (All Hallows´s Eve). Infaller alltid 31 oktober. År 2021 är det veckan före alla helgons dag. Traditionen att klä ut sig för att skrämmas kommer från förkristen tid där kelterna klädde ut sig för att skrämma onda andar.
- Alla själars dag infaller på söndagen efter Alla helgons dag. Det är en högtid i kyrkan som tillägnas de döda. Den firas på många håll i världen och är traditionellt den dagen man hedrar de döda även om lördagens Alla helgons dag övertagit den rollen i modern tid. Alla själars dag återinfördes i Svenska kyrkan som helgdag 2002.
Varför tänder vi ljus på gravarna?
Det är en mycket gammal tradition att tända ljus och eldar för de döda den här helgen. I Sverige blev den dock inte allmänt utbrett förrän efter efterkrigstiden, ljus på gravar tändes tidigare mest till jul.
Seden har rötter i förkristna keltiska traditioner och övertogs av de kristnade germanerna. Man trodde att de döda i samband med sommarens slut och vinterns början återvände hem och behövde vägledas med ljus och eldar, vilket lever kvar i den moderna seden att tända ljus, smycka och vaka över anhörigas gravar.
Läs mer om vilket gravljus du ska välja
Vad betyder allhelgonahelgen i vårt moderna samhälle?
För många är det en fin tradition att besöka kyrkogården på Alla helgons dag. Man möter ett hav av ljus och det blir en alldeles speciell stämning. Det blir automatiskt en stund av eftertanke kring de som levt ibland oss.
Förutom alla gravar som är upptända med levande ljus så är det oftast minneslunden som ger en fantastisk stämning med hundratals, ja ibland tusentals tända ljus.