Hem begravningar.se
Garantin för rätt hjälp

Konsumenttelefon. 020-210 210 | E-post. info@begravningar.se

Begravningen

0

Begravningen är en av de mest smärtsamma och hjärtslitande stunderna en förälder kan uppleva. Att förlora ett barn är en oerhörd sorg, och att arrangera en begravning för sitt barn är en uppgift som ingen förälder någonsin vill behöva ta itu med. Men trots den överväldigande sorgen är begravningen en viktig del av sorgearbetet, och den tillåter familj och vänner att komma samman för att hedra och minnas det älskade barnet.

 

Begravningsceremoni för barn

Begravningsceremonin tjänar som ett sätt att säga ett sista farväl och ge utlopp för känslor av sorg och förlust. Det är ett tillfälle att hedra barnets minne och dela stöd med andra som delar samma förlust.
Det är naturligt att känna en önskan att undvika begravningen för att skydda sig från smärtan, men erfarenhet har visat att det inte är en bra väg att följa. Istället är det viktigt att tillsammans som familj överväga hur ni vill forma den sista stunden med ert barn. För de som är medlemmar i Svenska kyrkan eller andra trossamfund kan det kännas naturligt att följa deras ceremonier. Å andra sidan finns alternativ som en borgerlig begravning för dem som inte har en religiös anknytning.

Oavsett vilken typ av ceremoni ni väljer är det viktigt att ni ger er själva den tid som behövs för förberedelserna. Diskutera era önskemål och idéer med en begravningsbyrå, som kan ge er vägledning och råd om de olika alternativen. Genom att samarbeta med dem kan ni skapa en ceremoni som känns rätt för er och hedrar ert barns minne på bästa sätt.

 

Saker ni kan göra själva

Det finns många saker som anhöriga kan göra själva, om de så önskar, för att göra ceremonin mer personlig. Att klä på barnet och placera det i kistan är en av de mest känslomässiga stunderna, men det kan vara ett sätt att ge sista omsorg och kärlek till barnet. Även om det gör mycket ont, kan det vara en sista möjlighet att vara nära sitt barn.


För att skapa ett varaktigt minne av ert barn kan ni överväga att göra en minnesbok. Samla fotografier från olika ögonblick i barnets liv och skriv några rader om barnets personlighet, intressen och drömmar. Ni kan också be vänner, släktingar och klasskamrater att bidra med sina minnen och bilder. Denna minnesbok kan sedan visas som ett bildspel eller delas ut som sidor i en pärm under begravningen eller minnesstunden.


Att arrangera en begravning för sitt barn är en av de svåraste uppgifterna en förälder kan möta, men det är också en viktig del av sorgearbetet. Genom att hedra och minnas ert älskade barn kan ni skapa en meningsfull ceremoni som ger er möjlighet att säga farväl och börja läka tillsammans som familj och gemenskap.