Hem begravningar.se
Garantin för rätt hjälp

Konsumenttelefon. 020-210 210 | E-post. info@begravningar.se

Begravningen

Att behöva ordna en begravning för sitt barn är varje förälders stora rädsla. Ändå är det så viktigt att ta ett riktigt avsked, för att sedan kunna ta nästa steg i sorgearbetet. I alla kulturer finns ett behov av ceremonier i olika sammanhang. Begravningsceremonin är därför viktig..

För att skydda sig mot det som gör ont kan känslan infinna sig att hoppa över begravningsakten. Men erfarenhet visar att det inte är något bra alternativ. Försök i stället att tillsammans i familjen fundera ut hur ni vill ordna denna sista samvaro med barnet. För den som är medlem i Svenska kyrkan eller annat trossamfund är det kanske mest naturligt att ha begravningen enligt deras ordning. Det finns också andra alternativ som exempelvis en borgerlig begravning.

Oavsett på vilket sätt begravningen kommer att ske, är det viktigt att förberedelserna får ta den tid som krävs för att allt ska bli som föräldrarna önskar. Tala med begravningsbyrån vilka alternativ som finns. Tillsammans med dem kan ni forma den ceremoni som känns rätt för er.

Det finns mycket som anhöriga kan göra själva eller åtminstone vara med och göra. T ex att klä på barnet och lägga det på bädden i kistan, att transportera kistan till bisättningslokalen i avvaktan på begravningen osv.

Det gör inte mindre ont att låta någon annan göra de här sakerna.

Inför begravningen kan den som vill, göra en minnesbok över sitt barn. Ta med bilder från olika episoder i livet, skriv några rader, berätta om barnet. Om det känns rätt kan man låta kompisar och klasskamrater bidra med bilder, text eller annat. Visa det sedan t ex som ett bildspel, eller som sidor i en pärm antingen i samband med begravningen eller vid minnesstunden.