Urnsättning

Urnsättning eller gravsättning av urna, är namnet på ceremonin då urnan sänks ner i graven.

Hur går en urnsättning till? Urnsättning kan ske på två sätt:

  1. Om den avlidne kremerades före begravningen så håller man i regel en begravningsceremoni i kyrkan / kapellet. Direkt efter ceremonin så går man ofta gemensamt till graven.
    Urngraven är förberedd av kyrkogårdsförvaltningen för att sänka ned urnan.
    En av de nära anhöriga brukar ofta både bära och sänka ned urnan i graven.

Vid graven tas själva avskedet då alla närvarande går fram till graven, bugar och lägger ner en handbukett.

Vid urnnedsättningen kan prästen / borgerliga officianten närvara men även begravningsbyråns representant kan hålla i urnsättningen och läsa en utvald dikt. 

  1. Om begravningen skett med kista och kremeringen skett efter begravningsceremonin så sker urnsättningen senare vid en enklare ceremoni. Den är fri att utforma hur man vill och ofta är bara de närmaste anhöriga närvarande. Man kan även beställa urnsättning av kyrkogårdsförvaltningen utan någon annan närvarande.
    Begravningsbyrån kontaktar dig som beställare av begravningen när urnan är klar för gravsättning. Du kan alltså utforma ceremonin som du vill. Du kanske vill ha präst med eller så håller ni ceremonin själva eller med stöd av representant från begravningsbyrån. 

En stor skillnad mot gravsättning med kista är att en urnsättning kan ske ett år efter dödsdagen. Själva kremeringen ska dock ske inom en månad från dödsdagen.

Blommor vid urnsättning

Vid själva urnsättningen lägger ofta gästerna ner en ros eller handbukett runt urngraven efter det att urnan är nedsänkt. Blommor vid själva gravsättningen skiljer sig inte åt. Däremot är det annorlunda blomsterdekorationer vid ceremonin i kyrkan eller kapellet beroende på om det är begravning med kista eller urna.
Våra begravningsbyråer visar olika förslag och hjälper dig till rätt val av blommor. 

Läs mer om urngravar här.