Begravningsceremonier

En begravningsceremoni är den högtidliga stund då anhöriga och vänner samlas för att ta farväl av en avliden. Det är en ceremoni för sorg, reflektion och minnen – ofta med inslag av musik, tal, symbolhandlingar eller böner. Ceremonin kan vara religiös eller borgerlig, och utformas på många olika sätt beroende på kultur, tro eller den avlidnes egna önskemål.

Det sker årligen cirka 90 000 begravningar i Sverige. Av dessa är:

  • Cirka 64% enligt svenska kyrkans ordning
  • Cirka 4% är frikyrkliga
  • Cirka 14% är borgerliga
  • Cirka 6% tillhör andra trossamfund
  • Cirka 11% sker utan ceremoni

I alla tider och kulturer

Begravningsceremonier har i alla samhällen varit ett djupt meningsfullt sätt att hedra en bortgången person. Traditioner och ritualer vid dödsfall är ofta starkt förankrade i religion, kultur och sedvänjor – men också i den enskilda individens vilja.

I dagens mångkulturella samhälle möts olika trosuppfattningar, livsåskådningar och familjetraditioner. Det kräver kunskap, öppenhet och respekt för många olika sätt att utforma en värdig begravning.

Olika former av begravningsceremoni

Religionen spelar ofta en viktig roll i hur en begravning går till. Varje trossamfund har sina egna ritualer, symboler och strukturer. Samtidigt har varje person rätt att påverka hur begravningen ska se ut – många vill att ceremonin speglar den avlidnes personlighet, värderingar och liv.

I Sverige är religionsfriheten grundlagsskyddad. Det innebär att olika trossamfund har rätt att genomföra begravningar enligt sina traditioner, så långt det är möjligt inom ramarna för lagstiftningen.

Borgerlig begravning – ett alternativ utan religiösa inslag

För den som inte är medlem i något trossamfund, eller inte önskar en religiös ceremoni, finns den borgerliga begravningen som alternativ. Denna form av ceremoni ökar i antal och är helt fri i utformning. Den kan innehålla musik, dikter, tal och minnesord – men inga religiösa moment.

En auktoriserad begravningsbyrå kan hjälpa till att planera en personlig och minnesvärd borgerlig begravning, och en borgerlig officiant kan leda ceremonin om man så önskar.

Gemensamt för alla begravningar

Oavsett vilken form man väljer – kyrklig, borgerlig eller annan religiös ceremoni – så omfattas alla begravningar i Sverige av lagar och regler. Dessa gäller bland annat tidpunkt för gravsättning, kremering och hur ceremonier får utformas. Mer om detta kan du läsa på sidan Lagar och regler.

Mer information: