Senaste numret

Hem

Memento är magasinet om livet och döden.

Lets Dance-aktuella Suzanne Axell berättar om vännen Åsa som gick bort i cancer. Foto: Johanna Norin

Memento #1 - 2021

”Min väns död lärde mig att ta vara på livet”

När programledaren Suzanne Axells bästa vän gick bort kom det som en chock. Sedan dess tänker hon på att tala om för nära och kära hur viktiga och fina de är – och på att glädjas åt allt gott.

Läs hela artikeln

Memento #1 - 2021

Även de döda flyttas

En tredjedel av Kiruna stad, inklusive kyrkan, krematoriet och 5 000 gravsatta i kolumbarium och minneslund, ska flytta.

Läs hela artikeln

– Det finns ingen gräsmatta som måste klippas, det tar inte lång tid för oss att sköta begravningsplatsen för husdjur säger, Simon Pirfält som är kyrkogårdsarbetare i Harplinge.  

Memento #1 - 2021

Husdjuren strax utanför kyrkogårdsmuren

Många har haft askan efter hunden eller katten stående i en urna på hyllan länge. Man kanske bor i lägenhet, eller så tänker man att man inte kommer att bo kvar i sitt hus hela livet, säger Simon Pirfält.

Läs hela artikeln

Memento #1 - 2021

Med döden i väntrummet

–Vi ville belysa frågor om döden, men det är så mycket mer. Det viktigaste har inte varit att beskriva hur livets slut är och efteråt, utan det viktigaste är att prata om hur man kan leva livet medan det pågår.

Läs hela artikeln

Memento #1 - 2021

"Tiden läker inga sår"

I sin självbiografi Makt-Lös skriver Mona Sahlin om sin son Johans död, men också om sorgen efter de nära vännerna Rikard Wolff och Anna Lindh. Insikten att vår framtid alltid är oviss har berört Mona Sahlin på djupet.

Läs hela artikeln

Memento #4 - 2020

Vapen - inte vilket arvegods som helst

När en person som ägt vapen avlider är det viktigt att som efterlevande hantera dessa korrekt. För vapen är inte vilket arvegods som helst, utan lyder under strikta lagar och regler. Men hur gör man för att göra rätt?

Läs hela artikeln

Foto: Beatrice Lundborg/DN/TT

Memento #4 - 2020

"Döden vågar inte ta mig inför publik"

Att släppa taget – som vi tvingas göra många gånger under livet och för gott den dag vi dör – är bland det svåraste som finns, konstaterar skådespelaren Krister Henriksson. Men han har blivit bättre på det med åren.

Läs hela artikeln

Allhelgonahelgen fick ännu större betydelse än vanligt för många i år.

Memento #4 - 2020

Nya alternativ i tider av begränsningar

Under pandemin har åtta procent fler än tidigare valt att genomföra begravningsceremonin med urna istället för med kista. Det är hittills en fördubbling.

Läs hela artikeln

När tre skolelever från Marks kommun dog blev det ett trauma för hela hembygden

Memento #3 - 2020

”I Kinna är jag alltid Gunnars mamma”

För Jenny Wulf är livet indelat i ett före och ett efter bussolyckan utanför Sveg 2017. Hennes son Gunnar var en av de ungdomar som miste livet på väg till skidorten med sin skolklass.

Läs hela artikeln

I Turin har avlidna med Cocid-19 fått likadant utformade gravar

Memento #3 - 2020

Italien stängde kyrkogårdarna

Hur ser situationen ut idag i Italien? Memento frågade Luca Tabossi, managing director på begravningsbyrån Impresa E. Tabossi SRL, i kommunen Ancona som ligger söder om Venedig och Rimini.

Läs hela artikeln