Senaste numret

Hem

Memento är magasinet om livet och döden.

Memento #2 - 2021

”Ensamhet och död är vår tids tabun”

Vi har två stora tabun i vårt samhälle och det är ensamhet och död. Vi går ofta och lider i det tysta. Men jag tror pandemin kommer ändra på det där nu.

Läs hela artikeln

Memento #2 - 2021

Organdonationer - ställer liv och död på sin spets

En människas död kan ge flera andra ett fortsatt liv. Så krasst kan man sammanfatta vad organdonationer handlar om. Sverige hör till de mest donationspositiva länderna i världen. Ändå är frågan inte okomplicerad.

Läs hela artikeln

Bårhuset i Sävsjö blir kvar.

Memento #2 - 2021

Kommun räddar sitt bårhus

När region Jönköping centraliserar bårhusen får dödsbon i Gislaved betala dyrt för transporter till Värnamo. I Sävsjö nyinvesterar kommunen.

Läs hela artikeln

Den gyllene kyritsryttaren i Karl X Gustavs begravningsprocession 1660.

Memento #2 - 2021

"Konungen är död! - Leve Konungen!"

Utropet efter en kungs död visar dubbelheten i ­monarkens död och begravning. Regenten är död – men kunga­ämbetet lever vidare. I alla tider har maktöverföringen varit viktig och väl synlig i ceremonierna.

Läs hela artikeln

Bakom de enkla träkorsen döljer sig tre kvinnors livsöden.

Memento #1 - 2021

Historien bakom tre enkla träkors

Det blev en mycket längre söndagspromenad än väntat för Åsa Scharin, närmare bestämt sjuttiofem år längre. Efter efterforskningar fann hon tre fruktansvärda livsöden.

Läs hela artikeln

Lets Dance-aktuella Suzanne Axell berättar om vännen Åsa som gick bort i cancer. Foto: Johanna Norin

Memento #1 - 2021

”Min väns död lärde mig att ta vara på livet”

När programledaren Suzanne Axells bästa vän gick bort kom det som en chock. Sedan dess tänker hon på att tala om för nära och kära hur viktiga och fina de är – och på att glädjas åt allt gott.

Läs hela artikeln

Memento #1 - 2021

Även de döda flyttas

En tredjedel av Kiruna stad, inklusive kyrkan, krematoriet och 5 000 gravsatta i kolumbarium och minneslund, ska flytta.

Läs hela artikeln

– Det finns ingen gräsmatta som måste klippas, det tar inte lång tid för oss att sköta begravningsplatsen för husdjur säger, Simon Pirfält som är kyrkogårdsarbetare i Harplinge.  

Memento #1 - 2021

Husdjuren strax utanför kyrkogårdsmuren

Många har haft askan efter hunden eller katten stående i en urna på hyllan länge. Man kanske bor i lägenhet, eller så tänker man att man inte kommer att bo kvar i sitt hus hela livet, säger Simon Pirfält.

Läs hela artikeln

Memento #1 - 2021

Med döden i väntrummet

–Vi ville belysa frågor om döden, men det är så mycket mer. Det viktigaste har inte varit att beskriva hur livets slut är och efteråt, utan det viktigaste är att prata om hur man kan leva livet medan det pågår.

Läs hela artikeln

Memento #1 - 2021

"Tiden läker inga sår"

I sin självbiografi Makt-Lös skriver Mona Sahlin om sin son Johans död, men också om sorgen efter de nära vännerna Rikard Wolff och Anna Lindh. Insikten att vår framtid alltid är oviss har berört Mona Sahlin på djupet.

Läs hela artikeln