Senaste numret

Hem

Memento är magasinet om livet och döden.

Tove Oddsdotter är aktuell med boken När jag blundar är du fortfarande där. Foto: Ola Axman

Tove Oddsdotter: ”Theo finns med mig hela tiden”

Efter förlusten av sonen Theo ville Tove Oddsdotter följa efter honom in i döden. Hon såg ingen mening med att leva vidare utan sitt enda barn. Men när hon väl hade tagit sig igenom sorgen kom hon ut på andra sidan.

Läs hela artikeln

Rebecka Teglind, Brita Zilg och Kelda Stagg driver tillsammans instagramkontot Liket efter döden. Foto: Mattias Förnell

Memento #3 - 2023

De folkbildar om död och förruttnelse

Vissa följer det med försiktighet och andra slukar det med hull och hår. Instagramkontot Liket efter döden växer och har nu över 32 000 följare. I somras släpptes även en poddserie med samma namn.

Läs hela artikeln

Memento #3 - 2023

Vattenresomation kan dröja

Ett tiotal år tror Ulf Lernéus, förbundsdirektör för Sveriges Begravningsbyråers Förbund (SBF) att det kan dröja innan vattenresomation, ett alternativ till kremering och jordbegravning, blir aktuellt i Sverige.

Läs hela artikeln

Teda kyrka från 1100-talet är en av Håkan Mattssons favoritkyrkor.

Memento #3 - 2023

Enköpings kyrkor motiv för skrivande

Kyrkvaktmästaren och författaren Håkan Mattsson har hittat den ideala arbetsplatsen. I Enköpings kyrkor får han inspiration till både romaner och existentiella funderingar.

Läs hela artikeln

Journalisten och programledaren Carina Bergfeldt är aktuell med en ny bok om dödsstraffet med mera.

Memento #3 - 2023

Försöker att inte ha saker osagda

I en nyutkommen bok intervjuar journalisten Carina Bergfeldt en fängelsepastor som varit med vid 276 avrättningar. Död och elände är hennes område, och hon och hennes man skickar ”omjagdör”- sms till varandra inför resor.

Läs hela artikeln

Snart i din brevlåda - Memento #3-23

Memento #3 - 2023

Nytt nummer: Memento #3 ute nu

I dagarna landar Memento #3-2023 i din brevlåda, med mycket spännande innehåll. I reportaget om smittor genom tiderna får du berättelserna om pest, kolera och andra farsoter, om hur de skulle bekämpas och om hur alla döda togs omhand.

Läs hela artikeln

Stockholm omkring år 1700 var en lortig stad full av råttor och loppor, där pesten lätt fick fäste. Gravyr av Willem Swidde 1693.

Memento #3 - 2023

Smittor som dödar

Författaren Magnus Västerbro ville skildra hur människor förhåller sig när livet är som bräckligast och allt står på spel. Just så var det hösten 1710 när pesten spred sitt gift över Stockholm.

Läs hela artikeln

Roger Bergel, kyrkogårdschef, och Jennie Helzenius, utredare för kulturgravar, tar oss runt på Gamla kyrkogården i Gävle

Memento #2 - 2023

Bland järnkors och cirkusdirektörer

På Gamla kyrkogården bevaras minnen av Järnriket Gästrikland och av cirkusfamiljer som levde i Gävle i slutet av 1800-talet.

Läs hela artikeln

Musikern och programledaren Uje Brandelius lever med Parkinsons.

Memento #2 - 2023

Uje Brandelius: "Inte längre rädd"

Musikern och programledaren Uje Brandelius tycker vetskapen om livets ändlighet skapar mening. Döden är det tema han valt i senaste säsongen av Känsligt läge i P1.

Läs hela artikeln

Memento #2 - 2023

Memento #2 är på väg!

I dagarna kommer Memento #2-2023 i din brevlåda. Här kan du läsa om den nya metoden naturlig organisk nedbrytning: Memento har besökt företaget i USA som vill revolutionera branschen. Du kan även läsa om fantasikistorna i Ghana.

Läs hela artikeln