Hem begravningar.se
Garantin för rätt hjälp

Konsumenttelefon. 020-210 210 | E-post. info@begravningar.se

Klassisk begravning

En klassisk begravning i svensk tradition sker med ceremoni enligt Svenska kyrkans ordning i kyrka eller kapell.

  • Dödsfallet annonseras med dödsannons och minnesrum
  • Alla som vill får komma på begravningsceremonin
  • Ceremonin speglar ofta den avlidnes intressen, i musik eller utsmyckningar. 
  • Efter ceremonin är det ofta minnesstund med något att äta till. 

 

Begravningen planeras tillsammans med begravningsbyrån. 

Det vanligaste är att kistan står framme i kyrkan/kapellet under ceremonin. Prästen leder begravningen efter Svenska kyrkans ordning och oftast blir det minnesstund efter i församlingshemmet eller i annan lokal i närheten av kyrkan. 

 

Varianter av klassisk begravning

 

Klassisk begravning med kista

De flesta i Sverige kremeras. Om det är en begravning med kista i ceremonilokalen så tar anhöriga och gäster farväl genom att gå fram till kistan och lägga ner en blomma på kistan. Det kallas avsked eller defilering. 

Därefter kan begravningen avslutas med minnesstund och kistan körs till krematoriet för kremering.

Vid senare tillfälle gravsätts urnan. 

Om det är en jordbegravning där kistan sänks ner i graven, så sker oftast det i samband med begravningsceremonin. Gästerna följer med till graven medan kistan bärs ut av kistbärare. Kistan sänks ned och avskedet med att lägga en blomma i graven sker då utomhus vid graven.

Därefter kan begravningen avslutas med en minnesstund.

I alla de fall där kistan är den del av ceremonin ska kremering eller gravsättning av kistan ske inom en månad från dödsfallet. 

 

Klassisk begravning med urna

Istället för kista så väljer en del istället urna på ceremonin. Då kremeras kroppen först och på ceremonin placeras urnan på ett utsmyckat bord med blommor, ljus och kanske fotografier i kyrkan eller kapellet. 

Då man valt kyrka/kapell på den kyrkogård där gravsättningen sker, så tas oftast avskedet direkt vid urngraven. Anhöriga och gäster följer med ut till graven och går fram och lägger ner en blomma och tar ett farväl. 

Därefter kan begravningen avslutas med en minnesstund.

 

Klassisk begravning borgerlig

Begravning enligt svenska kyrkans ordning kan bytas ut mot t. ex. borgerlig begravning. Du kan själv tillsammans med begravningsbyrån planera vad själva ceremonin ska innehålla och vilken lokal som ska användas.