Hem begravningar.se
Garantin för rätt hjälp

Konsumenttelefon. 020-210 210 | E-post. info@begravningar.se

Vilket ljus ska jag välja till graven?

Från den 1 oktober är det tillåtet att placera ljus på gravar och i minneslundar. Varje kyrkogårdsförvaltning kan ha sina lokala regler för ljus vid gravar. Gravlykta och levande gravljus är tillåtet 1 oktober-30 april. Lågan ska vara skyddad och inte öppen. Kvarglömda lyktor tas bort så vill du behålla din gravlykta måste du ta bort den före 1 maj. Gravlyktor får inte vara av eldfängt material som trä. 

Det finns mycket att välja bland - traditionella gravljus, batteriljus och mängder av gravlyktor. Här är några exempel:

gravljus

Ett vanligt gravljus brinner från två upp till fem dygn. För att få lång brinntid innehåller ljusen oftast olja istället för stearin. Titta gärna efter gravljus som inte innehåller palmolja. 
Ett ventilerat lock av metall skyddar lågan från vind och regn. Tänk på att placera ljuset på stabilt underlag så det inte välter i vinden samt att det inte utgör någon brandfara.
Gravljus sorteras som restavfall (brännbart hushållsavfall) avsett om det är av plast eller glas. Metall sorteras som metall. 

batteridrivet gravljus
Det finns mängder av batteridrivna ljus. De lyser längre än traditionella gravljus och utgör ingen brandfara. Men det är viktigt att ljuset inte hamnar i soporna eller komposten på kyrkogården. De ska sorteras som elektronikavfall när de har tjänat ut sin roll. 

 

fargade gravljus

Färgade gravljus är fint och de är tillverkade på samma sätt som ett traditionellt gravljus. Du kan fortsätta att använda det genom att sätta i ett vanligt stearinljus. 
Gravljus sorteras som restavfall (brännbart hushållsavfall) avsett om det är av plast eller glas. Metall sorteras som metall.

Gravlykta batteri

Gravlykta med batteridrivet ljus som tänds och släcks med solens ljus är en smidig lösning som fungerar under lång tid. Tänk bara på att sortera ljuset som elektroniksopor när du behöver byta ut det. 

gravlykta

Det mest miljövänliga alternativet är en ljuslykta med ett svanenmärkt blockljus i stearin. Svanenmärkta ljus ska vara gjorda av 90% förnybar råvara och får inte innehålla oljor som belastar miljön, som t ex. palmolja kan göra. Stearinljus i lykta blir dock väldigt varma och kan smälta. Tänk därför på att välja ett stearinljus av god kvalitet samt en lykta med god ventilation. 


Bilderna kommer från Fredahl Rydens som är leverantör till de auktoriserade begravningsbyråerna.