Hem begravningar.se
Garantin för rätt hjälp

Konsumenttelefon. 020-210 210 | E-post. info@begravningar.se

Begravningskistor i trä eller med personlig prägel

0

Begravningskistor finns i många olika material, färger, prisklasser och utföranden. Vanligast är träkistor i ek, furu, björk eller spånskiva. Även kista av plåt finns. Det finns alltså stora möjligheter få en kista med personlig prägel som speglar den avlidnes personlighet eller de efterlevandes önskemål. Allt för att få en så personlig prägel som möjligt. En svepdräkt medföljer i regel alla begravningskistor. 

Det finns kistor för begravning i miljövänlig biokomosit samt FSC-certifierade begravningskistor som innebär att kistan följer standarder för skogsbruk och spår­barhet som garanterar att trävarorna kommer från ett skogsbruk som tar hänsyn till såväl människor som miljö. Samtliga kistor är testade för att motsvara de krav som ställs vid jordbegravning och kremation.

Standardmåttet för svenska kistor är att 199,5 cm långa och 58 centimeter breda utvändigt. Därutöver finns också ett stort urval både längre och bredare kistor för större kroppsmått. 

Barnkistor finns storlekar mellan 40 och 170 cm.

 

Hur väljer jag kista till begravning?

Om det inte finns några uttryckliga önskemål kan man försöka spegla den avlidnes personlighet. Var det en natur- och miljömedveten person kanske biokompisit eller kistor i ren, obehandlad furu ligger nära till hands. Var det en person som gillade kust och hav kanske kistan Ocean är ett bra val medan de som var mer för flärd och "det goda livet" kanske ska titta extra på sortimentet En hyllning till livet

Ta gärna hjälp av våra kunniga rådgivare hos den auktoriserade begravningsbyrån. 

 

Hur köper jag en begravningskista?

Hos din auktoriserade begravningsbyrå får du möjlighet att se utbudet av begravningskistor. Allt ifrån traditionella utföranden och färger till designade kistor. Alla håller hög kvalitet och är miljöanpassade. Din auktoriserade begravningsbyrå kan också hjälpa dig med speciella önskemål. Det finns t ex kistor där alla som vill kan skriva minnesord på direkt vid ceremonin eller låta en konstnär måla ett motiv på kistan. 

På många begravningsbyråers hemsidor kan du använda funktionen Boka Online för att se vilka kistor och urnor som finns. Sök begravniningsbyrå här >>
 

Vad kostar en kista för begravning?

Priserna på kistor varierar från 4.000 kr och uppåt. Medelpriset ligger runt 8.500 kr. Kvaliteten och hantverket är det som avgör. Sortimentet av kistor hos se auktoriserade begranvingsbyråerna är stort och kommer i huvudsak från svenska återförsäljare och producenter. 
Invändiga detaljer i kistan påverkar också priset, t ex om sidorna och locket är klädda i tyg. 
Om en kista ska vara en del av ceremonin så kan det vara av stort värde att tänka igenom hur färger och typ speglar personligheten. Om ceremonin är med urna istället för kista så sker kremeringen först och då väljer många en enklare kista och satsar mer på att välja en urna som speglar personligheten. 
 

Exempel på kistor hos de auktoriserade begravningsbyråerna

Kistan Natur är en stilren massiv kista i furu som symboliserar den nordiska naturen med ett kretslopp där naturen får tid att växa. Den tillverkas i Sverige av FredahlRydens och är certifierad enligt FSC®. Det innebär att kistan följer standarder för skogsbruk och spår­barhet som garanterar att trävarorna kommer från ett hållbart skogsbruk. All inredning i bomull. Du beställer den hos en auktoriserad begravningsbyrå.
 

Kistan diamant är en exklusiv designkista av björkplywood med exklusiv lack. Den är tillverkad i Danmark i design av Jensen. Finns i röd, svart och vitt samt i matt utförande i svart och vitt. Sidoklädsel med ängsmotiv. Tyginrett lock. Du beställer den hos en auktoriserad begravningsbyrå.

 

Allt har en början – och ett slut. Men tänk om det också är tvärtom? Att slutet också har en början? Att när vi dör går vidare till något annat? Med kistan Angelbox i konceptet En hylling till livet kan det sista avskedet bli lite lättare och ljusare för de anhöriga och minnet kan förhoppningsvis ge tröst i svåra stunder framöver. 
Konceptet omfattar allt ifrån kistor, urnor, blomarrangemang, gravstenar och annonser. Läs mer här >>. Du beställer den hos en auktoriserad begravningsbyrå.

Kista med bårtäcke - en enklare och billigare begravning

Om en enklare kista väljs (t.ex kremationskista) så kan man låna ett bårtäcke av församlingen. Bårtäcket läggs över kistan istället för blommor. Bårtäcken är ofta fina konstverk utformade av textilkonstnärer för att passa in i en speciell ceremonilokal. Blommor placeras runt kistan, det är oftast inte tillåtet med blommor på bårtäcken då de kan skada textilen.