Hem begravningar.se
Garantin för rätt hjälp

Konsumenttelefon. 020-210 210 | E-post. info@begravningar.se

Livsarkivet - planera din egen begravning

0

Med Livsarkivet kan du planera din egen framtida begravning och på så sätt underlätta för dina anhöriga. I Livsarkivet kan du också berätta om dina viktiga dokument, har du exempelvis upprättat testamente, gåvobrev eller samboavtal och var förvarar du dem i så fall?

Ditt Livsarkiv förvaras sedan digitalt hos Sveriges Auktoriserade Begravningsbyråer tills den dagen dina efterlevande behöver det. Tjänsten är helt kostnadsfri.

Börja fyll i ditt Livsarkiv idag. Du behöver självklart inte fylla i allt på en gång och du kan alltid komplettera senare. Du loggar in med ditt BankID.

Fyll i Livsarkivet kostnadsfritt 

 

Planera sin egen begravning – av omtanke för sina anhöriga

Det kanske känns konstigt och svårt att planera sin egen begravning, men för att underlätta för dem vi lämnar efter oss kan vi göra en hel del nu, medan vi är mitt i livet.

När någon närstående avlider ställs de anhöriga inför många frågor och val. Om du inte har meddelat hur du vill ha din begravning, så måste de närmast fatta alla beslut. Det är många val att ta ställning till mitt en svår tid. Finns då dina egna önskemål i Livsarkivet så gör du det betydligt enklare för dina nära och kära. 

 

Så här går det till

Livsarkivet består av 5 delar:

1. Mina dokument

Skriv in i Livsarkivet vilka viktiga dokument du har, till exempel samboavtal, äktenskapsförord, testamente, försäkringsbrev och gravbrev. Den typen av dokument är alltid viktiga i samband med dödsfall. Det viktiga är att de anhöriga hittar dokumenten. 
Om du själv har svårt att förvara t. ex. ett testamente säkert så erbjuder den auktoriserade begravningsbyrån säker Dokumentbevakning.

2. Om jag blir allvarligt sjuk

Livsarkivet kan också vara ett stöd om du mitt i livet skulle bli beroende av andra människors vård och omsorg. T ex om du drabbas av sjukdom eller olycka. För att underlätta för dem och göra livet så bra som möjligt kan du lämna värdefulla upplysningar om dig själv i Livsarkivet. 

3. Önskemål om begravning

Här skriver du ner sina önskemål om hur man vill ha det och vad du tycker är viktigt. De viktigaste frågorna att svara på är om du vill bli kremerad eller jordfäst och på vilken kyrkogård du vill bli gravsatt. 

4. Det praktiska, efterlevande

Här anger du om du har en önskan om att en särskild begravningsbyrå tar hand om dina begravningsarrangemang. Du har också möjlighet att skriva in vilka av dina efterlevande som du önskar ska ta hand om planeringen av din begravning och hanteringen av ditt Livsarkiv. Här finns också plats för att skriva in din levnadshistoria eller andra anteckningar. 

5. Organdonation

Här berättar du hur du ställer dig till organdonation och obduktion.

Fyll i Livsarkivet kostnadsfritt 

Om du inte vill fylla i Livsarkivet digitalt kan du hämta det hos din närmaste auktoriserade begravningsbyrå. När du sedan har fyllt i det så kan du lämna det till den auktoriserade begravningsbyrån för kostnadsfri förvaring och bevakning.
På länkarna nedan kan du skriva ut Livsarkivet men också fylla i den PDF som du själv skriver ut och förvarar.
Livsarkivet finns på olika språk och de hittar du här tillsammans med annan information på olika språk.

Livsarkivet är en helt kostnadsfri tjänst från Sveriges Auktoriserade Begravningsbyråer.