Hem begravningar.se
Garantin för rätt hjälp

Konsumenttelefon. 020-210 210 | E-post. info@begravningar.se

Enkel begravning

0

Med en enkel begravning menar man oftast en billig begravning. Vad som är billigt eller prisvärt är en fråga för var och en att bedöma. 

Det är ingen skillnad på omhändertagandet av den avlidne eller innehållet i ceremonin. En billigare begravning kan vara lika fin och minnesvärd som en påkostad och priset påverkas inte av om det är en kyrklig eller borgerlig begravning.

Oavsett om det är en påkostad begravning eller enkel begravning så kan man göra den lika minnesvärd genom att sätta personlig prägel på dekorationer, tal och musik. 

Om utgångspunkten är att en enkel begravning ska ske med ceremoni med gäster i kyrka eller kapell så är priset i snitt från 18.000 kr och uppåt beroende på vilka val av bl.a  kista, blommor, dödsannons som görs. 

Tips för enkel begravning

För att få ner priset och göra begravningen billig kan man tänka på följande:

  • Välja en enkel spånkista (kremationskista) och använda bårtäcke som dekoration. Det sparar 2.000-5.000 kr i jämförelse med andra kistor. 
  • Om kremationen sker före begravningsceremonin och det blir akt med urna i kyrkan/kapellet så väljs den enklaste kistan för kremation och en urna för ceremonin. Den är oftast inte så dyr, det finns många under 1.500 kr. 
  • Du kan själv binda kransar och göra blomsterdekorationer eller sätta en budget tillsammans med begravningsbyrån vad blomsterdekorationerna får kosta. 
  • Spela favoritmusiken via musikanläggning i kyrkan/kapellet istället för inhyrd solist. 
  • Du kan samla till minnesstund hemma eller på ett café eller restaurang där alla betalar för sig.

Här kan du boka en enkel begravning

Det är inte de anhöriga som betalar

Det är viktigt att komma ihåg att en begravning inte betalas av de anhöriga, det är den avlidnes dödsbo som är betalaren. Finns det begränsat med pengar i dödsboet så kan en enklare begravning vara utgångspunkten. Finns det så lite pengar i dödsboet att det inte räcker till begravningen så kan man ansöka till kommunen om ekonomiskt bistånd som då kan gå in och täcka kostnaderna för begravningen inom vissa ramar.