Hem begravningar.se
Garantin för rätt hjälp

Konsumenttelefon. 020-210 210 | E-post. info@begravningar.se

Gravstenar - hitta rätt gravsten

Att resa en gravsten eller annat minnesmärke över någon som har levt är en mycket gammal tradition. En gravsten kan berätta en historia om den som ligger i graven eller bara med namn bekräfta vem som är gravsätt här. Innan en gravsten eller annat minnesmärke får resas på graven skall det godkännas av Kyrkogårdsförvaltningen.

Alla auktoriserade begravningsbyråer hjälper till med gravstenar.

Begravningsbyrån har kataloger över olika gravstenar som du kan välja mellan och gravstenar finns i olika material och utföranden. Tänk på var stenen skall placeras när du väljer bearbetning. En gravsten placerad under t ex ett träd utsätts för nedsmutsning och måste rengöras regelbundet. En sten som har en slät yta, t ex polerad, håller sig ren och snygg längre än en sten med råhuggen och grov yta. Begravningsbyrån eller stenhuggeriet kan vägleda er i valet av gravsten.

Finns det en befintlig gravsten så hjälper begravningsbyrån till med att komplettera den med ny text.

Sveriges Auktoriserade Begravningsbyråer samarbetar bl. a med följande:

 GRFGravstenar


GRF Gravstenar 
 

edurus
   

Edurus


Glasgravsten Sweden AB, gravvårdar i glas
 

HiUnity

HiUnity, gravstenar och minnesstenar i stål
 

Titta gärna på sidan Exempel på gravstenar och hämta inspiration när du ska välja gravsten.

Nyheter

Begrepp i begravningsverksamheten

Nyhet

Begrepp i begravningsverksamheten

Begreppen i och runt en begravning kan upplevas som krångliga. Samtidigt är det många som är beroende av ett "gemensamt språk" alltifrån vården till Svenska kyrkan, kyrkorårdsförvaltningarna, begravningsbyråerna och naturligtvis allmänheten. Därför har nu en projektgrupp arbetat igenom och rediverat "Begrepp i begravningsverksamheten".

Ulf Lernéus och Magnus Berglund

Artikel

Kyrkans begravningsbyrå snedvrider konkurrensen

Svensk Näringsliv tar upp frågan om snedvriden konkurrens både för begravningsbyråerna och stenhuggerierna när Svenska kyrkan driver begravningsbyråer.

Tiden mellan dödsfall och begravning

Artikel

Dagar mellan dödsfall och begravning fortsätter öka

För 10 år sedan fick vi en ny lagstiftning då tiden mellan dödsdag och begravning ökade. Då var tiden i snitt 21,6 dagar. När vi jämför 10 år senare är den 24,9 dagar. Alltså betydligt högre nu efter nya lagstiftningen än före. Vi kan behöva se över lagen, menar Ulf Lernéus.