Hem begravningar.se
Garantin för rätt hjälp

Konsumenttelefon. 020-210 210 | E-post. info@begravningar.se

Blommor

Blommor på begravningen är en fin tradition som ger en vacker och stämningsfull inramning av ceremonin.
De anhöriga ordnar oftast med en dekoration på själva kistan eller urnan. Vänner och gäster beställer ofta buketter eller kransar som placeras runt kistan eller urnan.

Beställning av blommor

Buketter och kransar till begravningen beställer du av begravningsbyrån eller en blomsteraffär helst några dagar före begravningen beroende på ditt val av arrangemang. Det går oftast bra att beställa dem på nätet, antingen från begravningsbyråns hemsida eller här hos Euroflorist.
Flera personer kan gå ihop om en krans eller bukett. Det är vanligt att man skriver en hälsning på kort eller band. Blomsteraffären kör ut beställda blommor till begravningen och begravningsbyråns representant arrangerar blommorna i ceremonilokalen före begravningen. 
 

Handbukett

Gäster som är med på begravningen har ofta en liten handbukett med sig. Den läggs vid kistan eller i graven vid själva avskedet/defileringen. Det är lika vanligt att män som kvinnor använder det som en hälsning. 

Här kan du se och beställa blommor som levereras direkt till begravningen.

 

Blommornas placering vid kistan

Blommornas placering runt kistan

De anhöriga ordnar oftast med en kistdekoration. I detta fall när bårtäcke är valt placeras en stående blomsterdekorationen framför kistan. Släktingar och vänners blommor är arrangerade runt kistan i vaser eller på blomställningar. Banden på dekorationerna är handskrivna av blomsteraffären och innehåller en hälsning på ena bandet och från vem på det andra bandet. 

 

Vad händer med blommorna efter begravningen?

I de flesta fall sker avskedet vid kistan inne i kyrkan eller kapellet. Efter ceremonin bärs blommorna ut och läggs ofta utanför som en symbol för att en begravning nyss har ägt rum. Det kan vara ett fint avslut på dagen att efter minnesstunden åka tillbaka i lugn och ro och titta på blommorna. Efter några dagar städas de bort av kyrkogårdens personal. 
 

Blommor begravning utanför kyrkan