Urnsättning eller gravsättning av urna, är namnet på ceremonin då urnan sänks ner i graven.
Urnsättning kan ske på två sätt:
Vid denna ordning hålls vanligtvis en traditionell begravningsceremoni i kyrka eller kapell med urna. Efter ceremonin samlas de närvarande och följer med till urngraven. Graven har i förväg förberetts av kyrkogårdsförvaltningen för att ta emot urnan.
I de fall där begravningen sker med kista och kremeringen sker i efterhand, sker urnsättningen vid ett senare tillfälle. Den ceremonin är oftast enklare och kan utformas helt fritt. Ofta är det endast den närmaste familjen som närvarar.
En viktig skillnad jämfört med gravsättning av kista är att en urnsättning kan dröja längre – upp till ett år efter dödsdagen. Själva kremeringen måste dock ske inom en månad från dödsfallet enligt svensk lag.
När en avliden har kremerats finns flera olika alternativ för gravsättning av urnan, utöver den traditionella urngraven. Valet beror ofta på den avlidnes önskemål, anhörigas behov och vad som erbjuds på den aktuella kyrkogården.
Här är några av de vanligaste alternativen:
Vid själva urnsättningen lägger ofta gästerna ner en ros eller handbukett runt urngraven efter det att urnan är nedsänkt. Blommor vid själva gravsättningen skiljer sig inte åt. Däremot är det annorlunda blomsterdekorationer vid ceremonin i kyrkan eller kapellet beroende på om det är begravning med kista eller urna.
Våra begravningsbyråer visar olika förslag och hjälper dig till rätt val av blommor.