Hem begravningar.se
Garantin för rätt hjälp

Konsumenttelefon. 020-210 210 | E-post. info@begravningar.se

DNA minne

I många länder sparar man aska från avlidna i ett vackert smycke. Den möjligheten har vi inte i Sverige med gällande lagstiftning. Här föddes tanken på att skapa vackra smycken innehållande äkta DNA istället. Ett kanadensiskt forskarteam har möjliggjort detta genom en metod för säker förvaring i rumstemperatur.

Vad är DNA?

Det är en ovärderlig mall av personlig information om vilka vi är och vilka våra förfäder var. Här finns även information om nedärvda genetiska anlag. Detta kan nu utgöra en del av ett minnesföremål och vara till nytta för framtida generationer.

Så här sparas DNA

Det inhämtas från den avlidne med hjälp av s.k. ”topsning”. Provet renas i en unik process och syntetiska fossiler av silica skapas. DNA-molekylen skyddas mot naturliga nedbrytningsfaktorer och kan frigöras och läsas av i framtiden med beprövade metoder.

Under sträng sekretess

Provet hanteras i en kontrollerad och anonym process, där samtliga steg dokumenteras och kvalitetssäkras. Ingen information lämnas ut till utomstående. Produkten har en garanterad hållbarhet i minst 1000 år om det hanteras enligt våra instruktioner.

Beställ ett minne för livet

Ett minnesföremål med DNA kan vara de klassiska glasprydnaderna du ser på bilderna eller ett elegant hängsmycke i silver eller guld. Vi kan även låta tillverka ett helt unikt smycke utifrån särskilda önskemål. På www.evigtminne.se hittar du ett utbud av smycken och DNA-kristaller.

OBS! Att bevara DNA med denna patenterade metod är möjlig fram till dess att kremering/gravsättning sker.