Hem begravningar.se
Garantin för rätt hjälp

Konsumenttelefon. 020-210 210 | E-post. info@begravningar.se

I sorgens spår kom också förlusten av stora summor

Åsa och döden
Blogg

I sorgens spår kom också förlusten av stora summor

Jag har precis pratat med en god väninna, vars mamma hastigt gick bort för ett tag sedan. Min väninna har varken man, barn eller syskon och var otroligt nära sin mamma, som varit änka i många år. Hon gick faktiskt alldeles nyligen i tidig pension för att kunna hjälpa sin mamma ännu mer under hennes sista år i livet.

När min väninna ringde mig var hon mycket upprörd. Hon hade precis, av en slump, fått reda på att den boutredaren som begravningsbyrån anlitat för att sälja mammans hus hade lurat henne på tvåhundra tusen kronor! Hur är det ens möjligt att sådant kan hända, kan man fråga sig?

Väninnan hade självklart utgått ifrån att boutredaren var seriös, men som hon sa till mig: – det var ju helt galet av mig, så här i efterhand. Jag vet ju egentligen att vem som helst kan få kalla sig boutredare, men när man befinner sig mitt i en sorg, så är det inte så lätt att tänka på allt.

Det som alltså hade hänt var att begravningsbyråns utsedde boutredare hade sålt mammans hur för nästan en miljon mer (!) än han redovisat och tagit pengarna i egen ficka. Att min väninna fick reda på det berodde helt enkelt på att en av hennes kompisar kände dem som köpt huset och de hade berättat vad de betalat.

Det var när hon konfronterade begravningsbyrån, som utsett boutredaren, med detta svindleri som hon förstod att pengarna var borta för alltid. Det fanns helt enkelt ingen ansvarsförsäkring (som hade kunnat se till att hon fått sina pengar). Att vem som helst får kalla sig boutredare och att det inte finns någon kontroll eller statliga regleringar, som det exempelvis gör när det gäller fastighetsmäklare är ju faktiskt helt bedrövligt.

Eftersom min väninna vet att jag bloggar här så bad hon mig: – Snälla, gör ett blogginlägg och berätta för dina följare hur jätteviktigt det är att ha koll på detta!

Så nu gör jag det. För mitt uppe i en omtumlande sorg är det inte lätt att ha koll på allt. Då gäller det verkligen att välja en begravningsbyrå som både kan se till att det sista avskedet blir vackert och ett värdigt och fint sista minne, men som också är seriös på alla sätt. Jag känner mig extra tacksam över att jag anlitade en auktoriserad begravningsbyrå (SBF) när mina båda föräldrar dog…

Åsa Scharin