Hem begravningar.se
Garantin för rätt hjälp

Konsumenttelefon. 020-210 210 | E-post. info@begravningar.se

För alla oss som inte har någon grav att besöka

Att minnas utan att kunna gå till graven
Blogg

För alla oss som inte har någon grav att besöka

Mina föräldrar dog med kort tids mellanrum. Mamma dog av den sjukdom som brukar kallas ”mänsklighetens mest fasansfulla sjukdom” – ALS. Pappa dog för att han inte orkade och ville leva längre, efter att ha skött om sin älskade hustru under deras sista tjugofem år tillsammans.

Sådant är livet ibland. Jag tänker på dem båda varje dag. Jag och min bror valde att sprida deras aska tillsammans och vi har därför ingen gravplats att gå till. Men vi hade fantastiska begravningsceremonier för dem båda – på väldigt olika sätt eftersom de nog hade velat ha det så. 

Mamma fick en underbar kyrklig begravning i Västerås Domkyrka. För pappas del valde vi att göra det lite annorlunda eftersom han inte var särskilt religiös (ingenjör som han var…). Jag gjorde i ordning ett jättecoolt bildspel, som tog oss alla igenom hans olika skeden i livet och detta bildspel ackompanjerades av superhäftig musik (så häftig att fina ”Begis” som skulle ha hand om begravningen undrade om jag verkligen hade skickat honom rätt musik...).

Den sköna spellistan jag gjorde i ordning brukar min sambo och jag spela ganska ofta när vi lagar middag, förresten – den passar perfekt! Innehåller allt från Louis Armstrong och Glenn Miller till Laleh. Pappa hade älskat det! Och kanske gav han oss faktiskt ett tack, när jag tänker efter. När begravningsceremonin var över och vi klev ut, så såg vi en dubbel regnbåge över hela Västerås! Jag bestämde att det var pappas sätt att säga ”tack”. Om det är sant eller inte struntar jag i – jag väljer att tro på det.

Hur gör man då, om man inte har någon grav att gå till för att sätta blommor eller ljus? Inga problem alls! Jag har för det första en hel hylla i min garderob fylld med fina bilder – på mamma och pappa, på oss tillsammans, på roliga ställen vi varit på genom åren. Och så spellistan, som sagt. 

Dessutom finns ju möjligheten att tända ett digitalt ljus på familjesidan.se när man känner att man vill dela med sig så att även andra ser det. Och vet ni – inför Allhelgonahelgen skänker SBF fem kronor till Rädda Barnen för varje ljus vi tänder, så ”tänd på” för allt ni orkar!

 

Åsa Scharin