Senaste nummret

Avsutningstårta på kursen "När ljuset slocknar"

”När ljuset slocknar” lockar många

Begravningsrådgivaren Theresé Granlund fick alltid samma frågor runt döden och begravningar. Så hon startade en kurs.
 
Att det finns ett sug efter att veta mera om döden och vad som händer i samband med den har Theresé Granlund, begravningsrådgivare på Slottsstadens begravningsbyrå  i Malmö, verkligen fått bekräftat. När hon tog initiativ till kursen När ljuset slocknar i våras fick inte alla som ville plats. Så sedan var det Medborgarskolan som frågade Theresé om de inte skulle göra om det hela. Nu är höstens kurs igång.
 
− Vi inleder med vad man kan kräva av en begravningsbyrå och vad de kan hjälpa till med. Sedan tar vi upp allt från larmsamtalet som kommer till räddningstjänsten till gravsättning och kremation.
 
Vad gör läkaren när hen dödförklarar, hur gör man en rekonstruktion, vad innebär en framtidsfullmakt, besök på bårhuset, bussrundtur till stadens olika kyrkogårdar. Kursplanen är imponerande och tolv gånger träffas deltagarna.
 
− Vi har också hjärt- och lungräddning. Deltagarna får lära sig vad de då kan göra så inte ljuset slocknar, säger Theresé Granlund.
 
Hon har tidigare jobbat på polisen och har använt sina kontakter för att ordna föreläsare.
 
− Jag vill ha folk som jobbar ute nära det de berättar om och som inte brukar föreläsa i sin profession, det har blivit väldigt bra.
 
Deltagarna är i alla olika åldrar.
 
− Det finns cykelhandlare, dagbarnvårdare och unga som är nyfikna och vill börja jobba inom det här området.
 
Under kursens gång följer Livsarkivet med, där tecknar deltagarna ner sina egna önskemål allt eftersom de får mer kunskap.
 
− Du har ingen kontroll när någon avlider. Det blir lättare om man har kontroll, det är viktigt för anhöriga att ha mer kunskap, säger Theresé Granlund och lovar att det blir en ny kurs i vår.
 
Text: Anna Fredriksson
Foto: Theresé Granlund
Tidningen Memento är Sveriges enda tidning för begravningsbranschen.
Här kan du läsa de senaste numren.

Mat väcker minnen och det behöver inte vara så svårt att låta detaljerna påminna om den avlidne. 

”Efter begravningen är gästerna hungriga”

Trerätters, kaffe och avec. Det blir det när krögaren Ulf Jander själv får välja minnesstundsmeny. Han vill att gästerna ska stanna länge.
 
När Ulf Jander, ägare till Karlslunds herrgård i Örebro började jobba med minnesstunder för 30 år sedan var det bara landgång och kaffe med kaffebröd som gällde. Själv kom han från nattklubbsbranschen och det som kallas fine dining, stjärnkrogar och mat av riktigt bra kvalitet.
 
– Du kan inte bli serverad wienerbröd efter en begravning. Kroppen fungerar inte, du har inte kunnat äta vare sig ordentlig frukost eller lunch. När du kommer ut från ceremonin då fryser du, då kommer hungern. Jag tänkte att vi måste få dem att äta mat, som man gjorde förr i tiden, säger han.
 
I början hade Ulf Jander mycket svårt att få gehör för sina idéer. Till slut bad han begravningsrådgivarna att inte prata minnesstundsmat med kunderna utan be dem ringa honom. Då vände det. Och sedan dess har mycket hänt. Idag kan gästerna vilja ha en samlingsdrink och en fyrarättersmeny.
 
– Det kan bli rent fantastiska kompositioner, bufféer är populärt bland de yngre, jag har serverat pizzabuffé. På mycket stora begravningar med 400 personer är det populärt med mingelfest med bubbel och snittar.
 
För samma summa som en smörgåstårta kostar går det att få en herrgårdsstek eller en torskrygg på Karlslunds herrgård.
 
– Det är inte billigare med smörgåstårta men det sitter i ryggmärgen. För samma pengar får du varm vällagad mat och gästerna blir så mycket gladare och nöjdare.
 
Ulf Jander tycker inte att man ska tänka att det ska vara något lätt, han har ingen erfarenhet av att folk petar i maten. Och det gör inget om gästerna får ta en liten promenad till lokalen för minnesstunden, eller åka färdtjänst en bit.
 
– Lite tid att pusta ut efter ceremonin gör så stor skillnad på hur människor mår, man behöver inte tänka att församlingshemmet är bekvämt och nära och ta det av den anledningen.
 
Den som inte alls har någon idé om vad som ska serveras kan få hjälp av Ulf med frågor som: vad åt ni tillsammans, vad hade ni som bröllopsmiddag?
 
Det blir vanligare och vanligare med något speciellt önskemål, något som ska påminna om personen. Det kan vara allt från en särskild sorts alkoholfri öl till en speciell kaka bakad efter eget recept. Ulf Jander minns en fantastisk minnesstund för några år sedan.
 
– Den personen hade skrivit ner precis hur han ville ha det. Det var gåslever, kaviar, kalvfilé Oscar och speciella viner. Med tillägget i Livsarkivet: ”Och gnäll nu inte över att det är dyrt, för jag vet exakt hur mycket jag lämnat efter mig”.
 
En annan gång hade den som gått bort önskat trädgårdsmingel, det kom 300 gäster.
 
– Och om det regnar då funderade sonen. Det hade pappan förutsett och kommenterat: ”Så många fotbollsmatcher som jag har stått ute i regn och tittat på er. Ni kan gott stå ute för mig.” Det blev en strålande sommardag och allting var toppen. Den killen kommer fortfarande förbi och tackar och pratar om hur fint det var.
 
Ulf Jander tror att vi går alltmer mot olika slags bufféer och vällagad mat.
 
– En fransk buffé, ett italienskinspirerat tema, barbecue, det finns så mycket om man lyssnar lite grann på folks tankar. Cocktailsnittar och bubbel det tycker varenda ungdom om.
 
När han själv varit den som bjudit till minnesstunden har han valt trerätters och sedan kaffe och avec.
 
– Jag vill ha kvar folket länge, då måste man äta och dricka länge. Hela släkten träffas bara på bröllop och begravningar. Min svärmor hade önskat sig snittar och gula änkan, klart hon fick det.
 
Att känna gemenskap är det viktigaste, Ulf är av åsikten att det är bättre med en trevlig sammankomst än att de efterlevande får dela på några tusenlappar extra. Så hur vill han själv ha det?
 
– Drick upp mitt barskåp när ni är klara! Jag har varit med om det på begravningen av en god vän. Först fick vi landgång och kaffe sedan reste sig änkan upp och sa: ”Anders önskemål var att ni skulle dricka upp hans barskåp". Det gjorde vi och vi skrattade och grät. Det är ett faktum att många säger ”oh vad trevligt”, när man serverar vin. Det brukar gå åt väldigt lite men det höjer ändå stämningen.
 
Att skriva ner hur man vill ha det kan hjälpa en del, men andra stjälper det, menar Ulf Jander.
 
– Om någon önskat sig det ena eller det andra och så finns det inte ekonomi för det. Då hamnar de efterlevande i ett riktigt dilemma. Man ska tänka igenom innan vad man skriver.
 
Text: Anna Fredriksson
Foto: Unsplashed
Tidningen Memento är Sveriges enda tidning för begravningsbranschen.
Här kan du läsa de senaste numren.