Hem begravningar.se
Garantin för rätt hjälp

Konsumenttelefon. 020-210 210 | E-post. info@begravningar.se

Kista i ceremonilokal
Pressmeddelande

Vad blir normalt efter pandemin?

Corona-pandemin kommer sätta spår i våra beteenden för lång tid framöver. 
Kommer det någonsin bli självklart att ta i hand och hälsa på en okänd person? 
En av de mest naturliga tillfällena för en kram är efter begravningsceremonin. Kommer det någonsin att bli naturligt igen?
Hur kommer de äldre, dvs riskgrupperna, att göra vid begravningar. Avstår de helt från att delta?

Redan i april förutspådde SBF att begravningsceremonierna var i farozonen när det slog till om begränsat antal gäster på begravningar. Därför tog vi snabbt fram en teknik för att kunna direktsända begravningar från kyrkor och kapell. Det gav många anhöriga chansen att delta på distans. Ungefär 4% av alla begravningsakter direktsänds nu och vi väntar oss inte bara att det håller i sig utan det kommer att öka.
Antalet begravningar utan känd ceremoni ligger normalt på 8%. Första halvåret i år blev siffran 14%.
-Det kanske inte är så konstigt. Både begränsningar i folksamlingar samt att anhöriga också var sjuka eller satt i karantän gjorde att många tog beslut om så kallad ”direktkremation” utan ett avsked av de närmaste, säger Ulf Lernéus på Sveriges Auktoriserade Begravningsbyråer.

-Det vi hoppas på att slippa uppleva är att antalet gäster vid begravningar fortsätter att minska. 1991 var det i snitt 49 gäster på en begravning, förra året var det nere i 24 deltagare. I någon mån kanske direktsända begravningar kan motverka detta, men vi kan inte bortse från risken att många i speciellt riskgrupperna under lång tid kommer att undvika folksamlingar och där ingår definitivt begravningar och minnesstunder.

-Att vi står inför en stor förändring hur vi ser på själva begravningsceremonin är tydligt. Vad som vi tidigare kallade ”normalt” är idag historia, det kommer inte bli normalt igen. Däremot kommer vi till en normalisering. Det råd vi ger till oroliga anhöriga nu är att man bör genomföra en ceremoni med de restriktioner som finns och erbjuda direktsändning av begravningen för de som vill delta på distans. Begravningsbyråerna är duktiga på att tillhandahålla alternativ som är anpassade efter läget som råder, för vi tror att det är viktigt att få ta ett avsked, säger Ulf Lernéus.