Hem begravningar.se
Garantin för rätt hjälp

Konsumenttelefon. 020-210 210 | E-post. info@begravningar.se

Digitala minnen ökar

Artikel

Under de senaste två åren har svenskarna i hög grad tagit åt sig av de digitala minnestjänster som finns kring avlidna personer. Främst handlar det om att tända digitala ljus och att skriva minnesord i så kallade minnesrum.

-Under 2018 ökade antalet tända ljus på familjesidan.se med 100% och under Allhelgona tändes 170% fler digitala ljus än under samma helg 2017. Det visar att det finns ett behov hos oss att uttrycka vårt deltagande på distans, menar Ulf Lernéus förbundsdirektör för Sveriges Auktoriserade Begravningsbyråer.

-Det behövs neutrala och framförallt etiska ögon på de tjänster som skapas kring avlidna. Vi får inte glömma bort att det också finns ett kommersiellt värde i dessa tjänster. Därför är det en viktig fråga för oss att se till att tjänsterna är anpassade efter konsumenten, menar Ulf Lernéus.

Digitala minnen firar 10 år

Digitala minnen är egentligen inget nytt. Redan 2008 startade Sveriges Auktoriserade Begravningsbyråer webbsidan familjesidan.se. Där kunde vem som helst skapa en minnessida. Därefter har flera utanför begravningsbranschen gjort försök med minnessidor och numer finns det även minnessidor på Facebook.

Familjesidan.se har dock en särställning som en neutral sida för begravningsbranschen där flesta dödsannonser hamnar.

Men de flesta aktörerna har inte lyckats få bärigheter i sina satsningar och nu har begravningsbyråerna tagit greppet om de digitala minnestjänsterna.

-Det är bra att digitala minnen mer eller mindre utgår från vår bransch, det gör det så mycket enklare att styra det mot konsumentens bästa, menar Ulf.

Fortfarande nytt

-Vi märker att det fortfarande är nytt med digitala minnen. Men ju mer tjänster familjesidan.se utvecklar för att hedra en avliden eller att utföra enklare ärenden kring en begravning, desto mer intresserade och blir allmänheten av att använda tjänsterna.

-Det som vi tror kommer att öka mer i framtiden är att anhöriga aktivt underhåller ett minnesrum. Det sker genom att man får ett lösenord av begravningsbyrån som skapar minnesrummet. Med hjälp av det kan man lägga upp bilder och minnen och få en mer komplett minnessida.