Hem begravningar.se
Garantin för rätt hjälp

Konsumenttelefon. 020-210 210 | E-post. info@begravningar.se

Dagar mellan dödsfall och begravning fortsätter öka

Tiden mellan dödsfall och begravning
Artikel

För 10 år sedan fick vi en ny lagstiftning då tiden mellan dödsdag och begravning ökade. Den nya lagen som kom 1 maj 2012 innebar att det får gå en månad mellan dödsfall till kremation/gravsättning. Tidigare var det två månader. När den nya lagen kom var tiden i snitt 21,6 dagar. När vi nu jämför 10 år senare kan vi konstatera att den är på 24,9 dagar. Alltså betydligt högre nu efter nya lagstiftningen än före. Direkt efter den nya lagstiftningen 2012 så var tiden i snitt 19,0 dagar.

Undersökningen gjordes på 5 633 begravningar som skedde i oktober och november 2022. Diagrammet visar hur snittet 2022 var för våra olika län.

Sverige har således fortfarande världens längsta tid mellan dödsfall och begravning trots nya lagstiftningen som säger 1 månad mellan dödsfall till kremering/ gravsättning.

 

Hur påverkar det branschen?

Den långa tiden påverkar framförallt utrymmen i bårhusen och det blir en arbetsmiljöfråga både för bårhuspersonal och byråmedarbetare.

 

Vem har ansvaret?

Det är dödsboet som har det formella ansvaret att begravningen sker inom en månad och det är Skatteverket som är kontrollerande myndighet. Dödsboet kan söka anstånd hos Skatteverket om en förlängning.
Det är Skatteverket som ska reagera om gravsättningen drar ut på tiden, men ofta tar det väldigt lång tid för Skatteverket att agera. Bårhuspersonalen ska numera slå larm först till  Skatteverket.

 

Varför har vi så lång tid?

Det som ofta fördröjer är att anhöriga kontaktar begravningsbyrån sent. Det är vid den första kontakten som processen börjar. Idag bokar anhöriga besök med begravningsbyrån i snitt 4,5 dagar efter dödsfall, förr var det 2 dagar.
Ett annat problem är att de flesta önskar begravning en fredag och det kan lätt bli ont om tider i våra kyrkor och kapell samt personal t.ex. präster, då förlängs tiden den avlidne ligger på bårhuset.

 

-Tiden skulle vara ännu längre om vi inte räknade med andra religioner som t.ex muslimer och ortodoxa där gravsättning sker inom fyra dagar. De håller nere statistiken. Men det kan vara så att anhöriga behöver den här tiden i Sverige, säger Ulf Lernéus förbundsdirektör för Sveriges Auktoriserade Begravningsbyråer. Många familjer bor långt ifrån varandra och det är inte alltid så enkelt att få till planeringen snabbt. Från begravningsbyråernas håll vill vi inte trycka på lagen allt för mycket, då kan det sluta med att anhöriga slopar ceremonin helt och det blir en direktare istället. Vi vill inte hamna där att vi minskar antalet ceremonier.
Vi behöver nog istället fundera på att se över lagstiftningen om dagarna mellan dödsfall och begravning fortsätter att öka, säger Ulf Lernéus.

 

Snittet för dagar mellan dödsfall och begravning genom åren har varit:

2014 - 19,5

2015 - 20,3

2016 - 21,2

2017 - 21,7

2018 - 22,3

2019 - 23,2

2020 - 23,7

2021-  24,4

2022 - 24,9