Hem

Memento är magasinet om livet och döden.

”Folk upplever bårhusavgiften som stötande, vi siktar på att sänka den.” Det säger Ann-Christin Martens (S) kommunalråd i Upplands-Väsby.
Memento #1 - 2018

Upplands-Väsby vill sänka bårhusavgift

Det kom som en överraskning för Ann-Christin Martens (S), ordförande i social-och äldrenämnden, att Upplands-Väsby kommun tar ut den den högsta avgiften i Stockholms län, 6 333 kronor, för transport till bårhus och avgift för bårhusplats.

Avgiften har funnits sedan 2015 och inga av de representanter som finns i kommunens samrådsorgan, till exempel PRO, har protesterat. – Vi har nu gett sociala omsorgskontoret uppdraget att göra en analys och föreslå en avgift som stämmer bättre med övriga kommuner, eller är lägre. Just nu siktar vi på att sänka avgiften, säger Ann-Christin Martens. När någon dör hemma, eller på sjukhus ansvarar landstinget för bårhusplatser och de tar ingen avgift av dödsbon. Det är när någon avlider på äldreboende som kommunen tar avgift. – Vi subventionerar ganska mycket medan man bor på äldreboende. Vi klarar inte av att tillhandahålla bårhusplatser själva utan är beroende av landstinget och sedan skickar vi vidare deras faktura, säger Ann-Christin Martens. Hon ser dock ingen anledning att ta ut så hög avgift som i nuläget. – Man kan aldrig ro hem sådana här diskussioner. Folk upplever det som stötande och förväntar sig en subvention. Ann-Christin Martens tänker ha en diskussion med fler kommuner.

– I ett län bör man göra lika runt en sådan här sak, säger hon.

Text & Bild

Text: Anna Fredriksson