Hem

Memento är magasinet om livet och döden.

Foto: Janne Danielsson/SVT
Memento #3 - 2022

"Ta tiden att sörja"

Programledaren och musikern Lasse Kronér vill ge  ett råd sprunget ur egen erfarenhet – skjut inte upp 
sorgeprocessen, det gör den bara svårare.

När Lasse Kronér tackade ja till att vara konferencier under Sveriges Begravningsbyråers Förbunds 100-årskväll i Göteborg var det en cirkel som slöts. 
Inte för att jobbet i sig var så speciellt, han har gjort mängder av likartade gig sedan han var 18 år. Men han kände sig hemma.
– Pappa jobbade på krematoriet under min uppväxt och både min syster Lotta och min bror har jobbat på Västra kyrkogården. Det blev nån slags hyllning till min pappa.

Från att han var sex-sju år fick Lasse ofta följa med pappa ner i krematoriet där kistorna stod, och han fick lära sig hur man öppnade ugnen på rätt sätt. 
– I efterhand har jag tänkt att jag inte hade tagit ner mina döttrar i krematoriet. Det är inte nyttigt att se en människa brinna upp i den åldern. Men det var en riktig arbetarfamilj jag växte upp i och det var hårdare nypor på den tiden.
Samtidigt tycker han att det här gav honom en fin och naturlig inställning till döden som han burit med sig. Det gjorde att han kände samhörighet med gästerna på SBF:s 100-årskväll. 
– Att leva i den världen som begravningsrådgivare gör, det ger en annan syn på liv och död. Det blir inte så himla farligt.
Under kvällen var Lasse Kronér på gott humör och skojade friskt. Men när han tog fram gitarren och sjöng Evert Taubes Dansen på Sunnanö blev det en annan nerv, ett ögonblick som berörde. Han tror att folk i gemen glömmer att han kan spela och sjunga men själv ser han sig som musiker till 100 procent. 
– Bilden av mig är som programledare och komiker den kan jag aldrig rå på. Och att vara folklig är det finaste, när jag får göra breda folkliga saker då trivs jag väldigt bra i det. 

Han jobbar mycket och intensivt. 
Så var det också när hans mamma och syster båda gick bort i cancer under samma år. 
– Jag var i direktsändning dagen därpå båda gångerna, det går inte att kliva av sånt. Jag var fullt upptagen med nåt helt annat. Men det var jättesynd, att jag inte fick chansen att sörja direkt. 
Det är ett råd som han verkligen vill ge – att inte skjuta upp till morgondagen utan ta sig tiden att sörja direkt. Tänka efter. För honom själv kom sorgen retroaktivt. 
– Det byggdes på av att jag hade väldigt mycket att göra. Jag hade jobbat och jobbat och lagt på hög. Till slut blir högen så stor att du måste ta hand om den. Då är det svårare att nöta i det, i förlusten av nära och kära, det är mycket jobbigare. 

Därför är begravningar bra, det är viktigt att få säga adjö. Lasse Kronér tycker att vi har för långa ställtider i Sverige jämfört med till exempel södra Europa. När det kommer till ceremonin är han traditionalist. 
– Jag tycker det finns nåt väldigt vackert i det. Även om jag inte tror på kyrkan är platsen enastående för ett farväl. Jag hoppas att de som är runt mig har det på det sättet när det blir dags för mig. Gärna med öppen kyrka där alla får komma och party efteråt, då får det gärna vara okonventionellt. Men just ceremonin tycker jag ska vara traditionsbunden. 

Sin egen bransch ser han som tidslös, utan ålder. Ena dagen underhåller han med Jan Malmsjö och nästa med Danny. Också privat har han alltid haft både äldre och yngre vänner. En av hans absolut närmaste kompisar under 30 år var skådespelaren och komikern Lasse Brandeby som gick bort i cancer 2011.
– Jag var med om så stora grejer då. Det finns alltid nån hoppingivande historia i de ögonblicken, pappa berättade också många saker som hänt. Jag tänkte på det under 100-årsmiddagen, att alla som var där bär på historier som är speciellt livgivande. Det är trösterikt och förhoppningsfullt. 
En bok med sådana historier skulle han vilja fanns om han kommer till en begravningsbyrå för att få hjälp. 
– Att läsa om det som är trösterikt och veta att det som står är sant. Ett litet häfte med alla dessa historier – det skulle vara finare än Bibeln. 

Anna Fredriksson

Lasse Kronér
Född, uppvuxen och bosatt i Göteborg
ålder: 59 år 
Familj: Två vuxna döttrar 
Ur karriären: Gatumusiker, musik- och showgruppen Triple & Touch, programledare för Bingolotto, Dobidoo och Smartare än en femteklassare. Varit julvärd och sommarpratat. 
Aktuell med: Leder Doobidoo på SVT från september hela hösten. Spelat in tv-serie som är hemlig än så länge men kommer i januari. Planer på ny skiva.