Hem

Memento är magasinet om livet och döden.

Ewa Fröling har skrivit boken Att störa ett väsen om en vistelse i psykiatrin.
Memento #1 - 2023

"Starka kvinnor har format mig"

Skådespelaren Ewa Fröling är aktuell med boken Att störa ett väsen, där hon gör upp med psykiatrin efter en vistelse på psykklinik för många år sedan. Hon har suttit med vid tre oneurotiska dödsbäddar.

Ewa Fröling blev världsberömd för sin roll som Emelie Ekdahl i Ingmar Bergmans film Fanny och Alexander från 1982 och har sedan dess varit en av landets mest kända skådespelare.
I Moder Liv, hennes första bok som kom 2021, skriver hon: ”Alla dessa rollfigurer som jag vistats i. Tackar min hjärna för det … Tyvärr blev rollen som cancerpatient verklighet. Det tog tag och stannade länge”. I boken berättar hon om sjukhusbesök och tuffa behandlingar och om märkliga möten med vårdpersonal. ”Livet har fått en reva som känns men som inte syns utanpå. Traumat släpper inte fast tiden går”.

Ewa Fröling berättar om släktingar och om de dödsbäddar hon suttit vid. Hon hade föreställt sig att hon skulle sitta skräckslagen bredvid den döende, men så har det inte varit någon av gångerna.
– Jag är tacksam för att jag sett tre oneurotiska dödsfall. Mamma, faster och pappa. Faster var dement och hade både blöja och sidenblus på sig. Hon var klädd för att se Nobelfesten på tv och när det var dags reste hon på ryggen och sträckte ut båda armarna. ”Ja, då kan vi sätta oss till bords” sa faster, och sedan dog hon.
Ewa fortsätter:
– Från min pappa kände jag en puff när han var på väg, som att jag fick en bit av hans själ som en stafettpinne. De dödsbäddar jag suttit vid har haft ett magiskt lugn, styrka samt värdighet.

Verklighetens trauman har däremot varit allvarligt besvärande. Ewa Fröling berättar om sin farfar, som led av bipolaritet och schizofreni och som fick hämtas till Ulleråker med tvångströja. Men också om de starka kvinnor som format henne – farmor, mormor, mamma. Efter att hennes mamma gått bort tog Ewa Fröling sig tid att fylla i sitt eget Livsarkiv. Hon bjöd ut sina döttrar:
– ”Jo, nu är det så här … vad det gäller min begravning”. Då la jag upp mitt tänk vilket blev helt absurt. ”Mamma, släpp det!” tyckte de och så fick det bli.
Ewa Fröling firade sin 70-årsdag i somras. Tidigare i år medverkade hon som gäst i TV4:s Renées brygga tillsammans med Tareq Taylor och Edvin Törnblom. Hon fortsätter att hålla ett högt tempo med skrivande och att göra pr för sina böcker.
– Jag är inte en människa som tar det lugnt utan är full med energi, och den energin har jag varit tacksam för.
Nu är hon i startfasen för den avslutande delen i sin trilogi. Under en period funderade hon på om den skulle ha döden som tema, kanske som en fiktiv rapport från den andra sidan, men nu har hon bestämt sig:
– Jag väljer kärleken i livet och framför allt till livet!
Text: Elin Engström

Ewa Fröling
född: 9 augusti 1952
Familj: Döttrarna Tilde och Mira, barnbarnen Mingus och Marley
Bor: Lägenhet i Stockholm
aktuell med: Att störa ett väsen om tiden på en psykklinik, och tidigare Moder Liv (Romanus & Selling 2021)