Hem

Memento är magasinet om livet och döden.

I Turin har avlidna med Cocid-19 fått likadant utformade gravar
Memento #3 - 2020

Italien stängde kyrkogårdarna

Hur ser situationen ut idag i Italien?
Memento frågade Luca Tabossi, managing director på begravningsbyrån Impresa E. Tabossi SRL, i kommunen Ancona som ligger söder om Venedig och Rimini.
– Just nu arbetar de kommunala myndigheterna som utfärdar begravningstillstånd och intyg som vanligt. Efter den senaste nedstängningen har de antagit nya riktlinjer så att all nödvändig dokumentation kan ske via e-post, för att undvika att människor kommer in på kontoren. Det här har varit ett mycket viktigt steg framåt för begravningsentreprenörerna som är vana vid att möta mycket rigida byråkratiska regler.
 
Vad har varit värst hittills under pandemin för begravningsbranschen?

– Det var i mars, efter att regeringen deklarerat lockdown. Under flera veckor arbetade personalen i begravningsbranschen i en helt surrealistisk miljö. Vi fortsatte arbeta i öde städer, gick in i sjukhusens bårhus och till andra platser med döda, med risk att utsättas för smitta. I några italienska områden ökade dödstalen med 400 procent, jämfört med genomsnittet annars. Begravningsrådgivarna var tvungna att informera anhöriga som mist en älskad person om den extrema situationen att de troligtvis inte skulle kunna se kroppen en sista gång och inte heller kunna hålla ett avsked. Det har varit en tuff och berörande tid. Från andra halvan av mars och fram till 4 maj var alla ceremonier förbjudna. Bara en kort välsignelse utomhus tilläts. Till och med kyrkogårdarna var stängda under den perioden.
 
I några kommuner var det möjligt att få komma in bara för att vara närvarande vid själva begravningen. Det var begravningsrådgivarna som hade den svåra uppgiften att ge all den här sorgliga informationen, och förklara för de efterlevande.
 
Vilka lärdomar har ni dragit för framtiden?
– Jag tror att den viktigaste lärdomen för alla inom alla områden är att vi är beroende av naturen och att naturens kraft aldrig ska underskattas. För begravningsbranschen är det att alltid ha en beredskapsplan för att kunna hantera alla möjliga olika nödsituationer och vara redo att sätta den i verket så snart som möjligt.
 

 

Text & Bild

ANNA FREDRIKSSON
SHUTTERSTOCK