Hem begravningar.se
Garantin för rätt hjälp

Konsumenttelefon. 020-210 210 | E-post. info@begravningar.se

Sommarens mest tänkvärda bok

Den röda adressboken
Blogg

Sommarens mest tänkvärda bok

Tipset om att läsa boken fick jag av en underbar tjej, som jag är mentor för. ”Den här måste du bara läsa”, textade hon mig för ett par veckor sedan. Jag tycker alltid att det är extra spännande att få sådana boktips. Det säger ju också något om personen som tipsar, tänker jag.

Med andra ord gick jag genast och köpte boken ”Den röda adressboken” av Sofia Lundberg. Den handlar om en nästan 90 år gammal, mycket ensam kvinna, som inte har långt kvar att leva. Nästan alla hon har känt genom åren är redan döda och genom hennes röda adressbok, som hon har haft sedan år 1928, får vi följa med på en makalös livsresa.

Jag älskar genomtänkta citat som vittnar om livserfarenhet och här delar jag med mig ett sådant från boken. Det är den gamla kvinnans mamma, som efter att hennes make har dött tvingas skicka iväg sin dotter för att jobba som piga. Hon vet inte om hon någonsin kommer att få träffa dottern igen. Viskande säger mamman de sista orden någonsin till sin dotter: ”Jag önskar dig tillräckligt. Tillräckligt med sol för att lysa upp dina dagar, tillräckligt med regn för att du ska uppskatta solen, tillräckligt med glädje för att stärka din själ, tillräckligt med smärta för att du ska kunna uppskatta livets små glädjeämnen och tillräckligt med möten för att du då och då ska klara av att ta farväl”.

Jag tänker skriva ned dessa ord så att jag alltid har dem tillhands…

Åsa Scharin