Hem begravningar.se
Garantin för rätt hjälp

Konsumenttelefon. 020-210 210 | E-post. info@begravningar.se

Så klart att vi måste ha en fest!

ingen begravningsceremoni
Blogg

Så klart att vi måste ha en fest!

Det finns en trend i Sverige idag som är mycket bekymmersam – fler och fler väljer helt enkelt bort alla former av avskedsceremoni. Från ålderdomshemmet eller sjukhuset fraktas kroppen direkt till ett krematorium för att sedan spridas ut i en minneslund eller något och så är det färdigt med det.

Inget sista avsked, inga minnestal, ingen fest, ingenting. Som om personen aldrig hade funnits, aldrig åstadkommit något som är värt för andra att minnas. Ju mer man tänker på det desto bedrövligare verkar det, eller hur?

Alla som jobbar med människor i sorg kan skriva under på att ett sista avsked även är viktigt som ett led i sorgearbetet. När min pappa dog sade den borgerliga officianten flera gånger ”nu ska vi sitta här tillsammans en stund och minnas Nisse och det han betydde för oss alla, sedan ska ni gå ut härifrån och fortsätta med era liv”.

Han hjälpte till att sätta den där viktiga punkten. Fick oss att inse att det finns ett ”före” och ett ”efter”. Punkten kan förstås sättas på många olika sätt. I takt med att fler väljer bort kyrkan som arrangör dyker det upp nya och ibland riktigt kreativa platser för ceremonier. Vad sägs om en fotbollsplan, en hästmanége eller en restaurang? Och för dig som undrar – ja, det både har hänt och är fullt tillåtet att ha en kista med en avliden person i på den här typen av platser. Lagen bryr sig nämligen inte alls om ceremonin, här finns inga begränsningar förutom den egna fantasin och att det ska vara praktiskt genomförbart så klart.

När Sven Wollters fru Viveka Seldahl dog för några år sedan kom nästan femhundra gäster till nöjespalatset Nalen där begravningen hölls. Man serverades tunnbrödsrullar och vin och alla som ville fick uppträda eller tala fritt. Självklart fanns Viveka på plats i sin kista under ceremonin.

En av mina väninnor har en mamma som är 94 år gammal och hon är färdig med sitt liv, säger hon. Men min väninna vill inte höra talas om att mamman ska dö. ”Sluta upp med det där”, sa jag till henne när vi träffades nyligen, ”hälsa i stället din mamma att jag ska hjälpa dig att ordna ett fantastiskt begravningsparty med massor av vänner, mat, musik och vin”. 

För dem som inte orkar ordna en begravningsfest själv så finns det massor av bra begravningsentreprenör som kan hjälpa till. För alla förtjänar en sista fest.

Åsa Scharin