Hem begravningar.se
Garantin för rätt hjälp

Konsumenttelefon. 020-210 210 | E-post. info@begravningar.se

Meningen med livet – vad är det?

Lycklig Åsa

Meningen med livet – vad är det?

Jag snubblade plötsligt över namnet Ralph Waldo Emerson, en 1800-tals amerikansk präst, poet och filosof. Du som följer vår sida ”En hyllning till livet” på sociala medier vet att ett av våra älsklingsuttryck är: ”Meningen med livet är att vara lycklig”. Detta uttalat av ingen mindre än Dalai Lama.

Den här Ralph Waldo Emerson hade inte samma uppfattning. Istället sa han så här: ”Meningen med livet är inte alls att vara lycklig. Det är att vara till nytta, att vara redbar, att vara medkännande”.

Jag reagerade omedelbart när jag läste det. Men hallå? Den här filosofen kan ju omöjligt ha tänkt hela varvet runt, kände jag. För så här är det: Sedan jag läste Dalai Lamas underbara ord för första gången har jag ägnat mycket tid åt att fundera över vad han menade. Först kanske jag också kände att, oj, jaha, är det ”bara” lycka vi ska eftersträva i livet? Det lät lite ja, ytligt, rentav…

Men icke! Efter att verkligen ha tänkt igenom vad det innebär när en människa är lycklig på riktigt – nu pratar jag inte om ytlig så kallad ”lycka”, typ pengar, position eller makt – så kom jag fram till följande:

  • En lycklig människa mobbar inte.
  • En lycklig människa slår inte.
  • En lycklig människa stjäl inte.
  • En lycklig människa startar inga krig.
  • En lycklig människa hjälper andra när de behöver hjälp.
  • En lycklig människa är snäll mot andra.

Med andra ord – exakt det Ralph Waldo Emerson egentligen säger, eller hur? Alltså. Meningen med livet är helt enkelt att vara lycklig.

Åsa Scahrin