Hem begravningar.se
Garantin för rätt hjälp

Konsumenttelefon. 020-210 210 | E-post. info@begravningar.se

Meningen med livet – när du vet att det snart är över

Blogg

Meningen med livet – när du vet att det snart är över

”Hur väljer du att tillbringa dina sista dagar i livet när beskedet kommer att jorden snart ska gå under?” 

Boken ”Slutet” av Mats Strandgren handlar om jordens undergång, eller rättare sagt att hitta meningen med livet när man vet att det obönhörligen snart är slut. I romanens fall i form av en komet, som om fyra veckor kommer att träda in i jordens atmosfär och förinta allt liv på vår planet.

Meningen med livet är faktiskt något som jag funderar ofta över. Vad är viktigt, egentligen? Jag hade tur, som i 30-årsåldern lärde känna allas vår bantningsprofessor på Karolinska sjukhuset, Stephan Rössner. Han gav ut sin första bok på förlaget där jag jobbade och vid ett tillfälle skulle han hålla ett föredrag om vikten av att äta, dricka och träna rätt.

Alla vet ju egentligen allt om det där och vissa lever så hela tiden. Bland åhörarna under föredraget var det dock hyfsat många som inte gjorde det, den saken blev uppenbar när jag såg hur den ena efter den andra skamset sjönk djupare ner i stolen och tittade ned i golvet.

Och det var då han sade det! Slutklämmen på Stephans Rössners föredrag kommer jag inte att glömma så länge jag lever: ”Men kom ihåg, kära vänner, att de extra åren som ni förhoppningsvis lägger till era liv genom att leva som jag har sagt idag – det är åren på ålderdomshemmet. Så glöm inte bort att också leva nu!”

Efter den dagen har jag levt mitt liv som om varje dag skulle kunna vara den sista. Det är inget jag går omkring och tänker aktivt på men det finns i bakhuvudet. Jag tänker inte dö på en tråkig dag, så är det bara! För mig är meningen med livet enkel – att njuta så mycket jag kan, vara så glad jag bara orkar, så snäll mot andra (både människor och djur) som jag bara mäktar med och att lära mig så mycket som bara är möjligt. 

Självklart har alla sina egna tankar om vad som är betydelsefullt i livet. Det viktigaste är att försöka leva utifrån dem så mycket som det bara går. För det vore ju oerhört sorgligt om man inte började fundera på de här sakerna förrän kometen är på väg in i jordens atmosfär och det bara är fyra veckor kvar, menar jag.

Inte på det klara med vad just din mening med livet är? Bara lugn – här kommer mitt bästa knep för att ta reda på vad som verkligen är viktigt för en själv: Med lite jämna mellanrum i livet, stanna upp och ställ dig frågan: ”Är det jag håller på med värt priset jag betalar för det”? Kan du svara ”ja” – fortsätt! Är svaret ”nej”, då är det bara att snabbt som sjutton försöka ändra på saken. 

Ingen av oss har någon tid att förlora.

Åsa Scharin

Bild: Amanda Sigfridsson