Hem begravningar.se
Garantin för rätt hjälp

Konsumenttelefon. 020-210 210 | E-post. info@begravningar.se

Kan en LP-skiva påverka hela ditt liv..?

Den olydiga ballongen
Blogg

Kan en LP-skiva påverka hela ditt liv..?

Jag satt i ett väldigt intressant och spännande samtal med en vän alldeles nyligen. Vi pratade om vilka personer vi är idag och hur vi var när vi var små. Hur har vi blivit som vi är? Det är ju svårt bara att också sätta ord på det.

Efter att vi skilts åt fortsatte jag att tänka på det. Ingen i min familj är lik mig, egentligen. Jag har alltid gått min egen väg och ägnat mig ganska mycket åt det man lite hafsigt kallar ”civil olydnad”. Redan från det att jag var barn, faktiskt. 

När alla i min klass började gå med jeans så hade jag klänning. Jag vägrade göra som alla andra och det har jag faktiskt fortsatt med. Så varför? Och plötsligt mindes jag! När jag fyllde tre år fick jag en LP-skiva i present av mina föräldrar – ”Den olydiga ballongen” med Alice Babs och Bengt Hallberg.  

Jag vet att jag spelade den precis hela tiden i flera år. Faktum är att den är helt slutspelad, så jag måste försöka hitta ett nytt exemplar. Jag bara älskade den och kunde texterna till precis alla sånger. Och – tadaaaaa – där har vi förmodligen hela orsaken! För här är några utdrag ur texterna:  

Den olydiga ballongens visa:
Jag är en vild och glad ballong

med lång och självlockig svans  

Men olydig det är jag jämt

Jag stångar dig ibland på skämt

och ställer till med besvär  

Krokodilbarnets klagan:
Jag vill inte gå i krokodil, jag vill inte hålla någon i hand…  

Jag ritar som jag ritar:
Jag ritar som jag vill – och hör sen!

Med andra ord, jag kan helt enkelt inte föreställa mig att jag skulle kunna ha haft en bättre mentor i livet. Eller som min sambo sa när han såg texterna till alla låtar: ”Det här är ju punk på riktigt!” Är det inte fantastiskt?

Åsa Scharin