Hem begravningar.se
Garantin för rätt hjälp

Konsumenttelefon. 020-210 210 | E-post. info@begravningar.se

Hitta din egen Ikigai

Ikigai meningen med livet
Blogg

Hitta din egen Ikigai

Har du koll på din Ikigai? Vårdar du den, pratar du med den och låter du den njuta? Perfekt – då kan du sluta läsa här och gå och göra något mysigt tillsammans med din Ikigai. Om inte: sätt dig i en bekväm fåtölj, ta ett vackert glas och fyll det med din favoritdryck. Sedan kan du fortsätt läsa.
Ikigai är inte ett gulligt gosedjur, som man skulle kunna tro, utan en uråldrig japansk livsfilosofi. Ikigai handlar om att hitta Meningen med livet. Just din mening med livet – det finns ingen version som funkar för alla! Känner du ibland att det saknas något i ditt liv? Kanske undrar du hur du hamnade där du är eller funderar på vart du är på väg? Detta kan vara tecken på att du ännu inte funnit din Ikigai.

Någon exakt svensk översättning av detta japanska ord finns inte– till och med japanerna själva har lite svårt att bestämma sig, men det betyder ungefär ”anledningen till att stiga upp varje morgon”. Vi i västvärlden vill gärna tro att lycka kan mätas i yttre faktorer som rikedom eller social status. Men det är mycket bättre än så – hemligheten är helt enkelt att göra det bästa av varje dag. Att njuta av varje stund.

För så här är det också: Ikigai är inget enskilt storslaget mål, som att bestiga ett berg eller vinna OS-guld, det är summa av vardagliga, små händelser. De verkligt stora upplevelserna kanske bara inträffar en gång i livet, så det handlar om att hitta det här som gör att du kan njuta av ditt liv – varje dag. Helst flera gånger om dagen.

Jag kan inte ens försöka börja räkna upp alla jag känner som beskriver och längtar efter hur bra de kommer att få det – i framtiden. Vad de ska göra när de inte kommer att behöva jobba så mycket. Hur roligt de kommer att ha. Och ju mer de tänker på detta, desto hemskare känns deras liv just nu. ”Jag ger det här livet max fem år till, sedan ska jag…”. En sak kan man veta med säkerhet – de här människorna har inte funnit sin Ikigai.

Hemligheten bakom ett långt och lyckligt liv är nämligen inte att leva i förhoppningen om ett bra liv i morgon – det är att leva med den föresatsen idag. Nu. I den här minuten när du sitter i din fåtölj, med ditt vackra glas, fyllt till bredden med din favoritdryck. I exakt den här minuten – vad skulle kunna bli bättre?

Att hitta sin Ikigai blir lite lättare om man funderar på de här sakerna:
1. Vad älskar jag att göra? (träna, sjunga, spela, komponera, skriva, sy, laga mat, osv)

2. Vad behöver världen? (sjukvård, äldreomsorg, vatten, mat, sophämtning, skolor, osv)
3. Vad kan jag få betalt för att göra? (något under nr 2, exempelvis)
4. Vad är jag bra på? (gissningsvis det man har listat under nr 1…)

Gör du något som du älskar att göra? Detta behöver nödvändigtvis inte vara det du jobbar med, så klart. Arbetar du med, eller bidrar på annat sätt med något som världen behöver? Det gör nog de flesta av oss, det är bara det att vi inte tänker på det. Personligen tänker jag att många människor behöver ett leende, så det försöker jag ge så många jag kan.

 

Åsa Scharnin