Hem begravningar.se
Garantin för rätt hjälp

Konsumenttelefon. 020-210 210 | E-post. info@begravningar.se

Det här är lycka – så det så!!!

Åsa Scharin om lycka
Blogg

Det här är lycka – så det så!!!

Du tror att du blir lycklig av mer pengar – FEL! Du tror att du blir lycklig av en större bil – FEL! Du tror att du blir lyckligare av ett häftigare jobb – FEL! 

Jag måste erkänna en sak – jag älskar när jag har rätt. Visserligen är det faktiskt ganska roligt att bli överbevisad om att ha haft fel också. Fast inte lika roligt.

För några veckor sedan avslutade jag en kurs på University of Yale som heter ”The Science of well-being”. Kursen lägger fram bevis från olika studier om vad som gör en människa lycklig. Just den delen av kursen är kanske inte så märkvärdig. Lycka handlar om att ha vänner, kunna ägna tid åt sådant man tycker om, göra roliga saker och liknande. 

Det jag tycker är det intressanta är att människor egentligen inte alls tror på att det är detta som är vägen till lycka. Nej, istället tror man att den där snygga handväskan man har gått och trånat efter kommer att göra en lycklig. Fel, fel och fel. Det studierna har gått ut på är att fråga folk vad de tror att de skulle bli lyckliga av och sedan fråga dem igen när de har fått det de trodde skulle ge dem större lycka. Typ att vinna tio miljoner på Lotto.

Och sanningen är denna: Det många går och längtar efter, typ ”åh, om jag bara hade fått det där jobbet och kunnat flytta till det där huset”, det gör oss alltså inte ett dugg lyckligare. Men kursen gav mig några tips som jag gärna vill dela med mig av. Så här kan du bli lyckligare:

 1. Var snäll! Att vara snäll mot andra människor gör dig lyckligare = sant.
   
 2. Umgås med människor som du tycker om.
   
 3. Försök frigöra tid till sådant som du älskar att göra!
   
 4. Träna (3 x 30 minuter i veckan räcker för att man ska känna sig gladare).
   
 5. Meditera (kursen tipsar om ”Loving Kindness-meditation).
   
 6. Se till att du får sova ordentligt.
   

Åsa Scharin