Urnsättning

Urnsättning eller gravsättning av urna, är namnet på ceremonin då urnan sänks ner i graven.

Hur går en urnsättning till?

Urnsättning kan ske på två sätt:

1. Om kremering skett före begravningsceremonin

Vid denna ordning hålls vanligtvis en traditionell begravningsceremoni i kyrka eller kapell med urna. Efter ceremonin samlas de närvarande och följer med till urngraven. Graven har i förväg förberetts av kyrkogårdsförvaltningen för att ta emot urnan.

  • En närstående får ofta äran att bära och sänka ned urnan
  • Vid graven hålls ett avsked där alla närvarande bugar, lägger en handbukett och tar farväl
  • Ceremonin kan ledas av en präst, borgerlig officiant eller representant från begravningsbyrån – ofta med uppläsning av en dikt eller personlig hälsning

    2. Om kremering sker efter begravningsceremonin

    I de fall där begravningen sker med kista och kremeringen sker i efterhand, sker urnsättningen vid ett senare tillfälle. Den ceremonin är oftast enklare och kan utformas helt fritt. Ofta är det endast den närmaste familjen som närvarar.

    • Urnsättningen kan hållas med eller utan officiant.
    • Det är också möjligt att låta kyrkogårdsförvaltningen sköta nedsättningen helt utan närvaro.
    • Begravningsbyrån kontaktar dig som anhörig när urnan är klar för gravsättning, och ni bestämmer tillsammans hur ceremonin ska se ut.

    Tidsramar för urnsättning

    En viktig skillnad jämfört med gravsättning av kista är att en urnsättning kan dröja längre – upp till ett år efter dödsdagen. Själva kremeringen måste dock ske inom en månad från dödsfallet enligt svensk lag.

    Alternativ till urngrav – olika sätt att gravsätta en urna

    När en avliden har kremerats finns flera olika alternativ för gravsättning av urnan, utöver den traditionella urngraven. Valet beror ofta på den avlidnes önskemål, anhörigas behov och vad som erbjuds på den aktuella kyrkogården.

    Här är några av de vanligaste alternativen:

    • Minneslund – En minneslund är en anonym och fridfull gravplats där askan gravsätts utan namnangivelse och utan möjlighet att närvara vid nedsättningen.
    • Askgravplats – Askgravplatsen är ett alternativ mellan minneslund och urngrav.
    • Askgravlund – Askgravlund liknar minneslund, men med möjlighet att ha namnplatta och i vissa fall delta vid gravsättningen.
    • Kolumbarium – Ett kolumbarium är ett rum eller vägg med nischer där urnor placeras.
    • Spridning av aska – I Sverige är det också tillåtet att sprida askan efter en avliden på annan plats än kyrkogård, efter tillstånd från Länsstyrelsen.

    Blommor vid urnsättning

    Vid själva urnsättningen lägger ofta gästerna ner en ros eller handbukett runt urngraven efter det att urnan är nedsänkt. Blommor vid själva gravsättningen skiljer sig inte åt. Däremot är det annorlunda blomsterdekorationer vid ceremonin i kyrkan eller kapellet beroende på om det är begravning med kista eller urna.
    Våra begravningsbyråer visar olika förslag och hjälper dig till rätt val av blommor.