Senaste nummret

Pokémon Go glädjer kyrkans personal – men stör vid begravningsplatser

Mamma, stanna vid kyrkan, det är ett Pokéstop där”. Föräldrarna svänger snällt in på parkeringen, barnet får ett nytt ägg och resan går vidare.

Det nya appspelet som går ut på att fånga Pokémonfiguer med mobilen har fullständigt exploderat under sommaren. Och många vittnar om att de börjat röra på sig mycket mer än tidigare – så nog finns det gott om folkhälsoeffekter med spelet. Men att folk rör på sig och samtidigt har näsan ner i mobilen har lett till flera allvarliga tillbud i trafiken. Som att man kliver rakt ut i gatan för att fånga figurerna. Folk kliver även in på begravningsplatser, in i kyrkor och håller till vid gravar. Det här har flera församlingar blivit varse och de har hittat olika lösningar på anstormningen.

Onsala kyrka i Göteborg visade sig till exempel vara det enda Pokéstoppet i trakten. Det innebar att ungdomar samlades på kyrkogården, satt på gravarna och slängde skräp omkring sig. Men kyrkogårdschefen Robin Lister, berättar för Göteborgsposten att han inte ser det som ett jättestort problem.
– Jag förstår att man kanske inte tycker att kyrkogården är en lekplats. Det ska det väl inte vara. men om man ser på det positiva i allt så är det en möjlighet att kunna prata med ungdomarna, säger han.

Personalen säger till om de ser att ungdomar sitter på gravstenar.
– Vi säger att det är trevligt att de är här. När vi berättar att de sitter på en gravsten brukar de säga "oj då" och hoppar upp.

I Umeå klagade anhöriga på att de Pokéstopp som fanns på Västra kyrkogården skapade problem. Svenska kyrkan fick kontakta spelskaparna och be om att få Pokéstoppen borttagna. 

Trist, tycker Yannick Delmart, kommunikatör på Svenska kyrkan i Umeå, som berättar för VästerbottenKuriren att han i grunden tycker att spelet är något väldigt bra. Pokémon Go ger en möjlighet att nå en annars svåråtkomlig målgrupp. 
– Vi kommer under augusti sätta oss ned för att samtala om hur vi ska kunna integrera spelet i vår verksamhet, säger han.

Delmart vet att det finns ett så kallat Pokégym utanför Stadskyrkan i Umeå, där spelare möts och utmanar varandra. Ofta med stor uppslutning.
– Vi har tänkt lite löst på att erbjuda en laddningsstation och kanske dela ut kaffe och lite fika, säger Yannick Delmart.

Lika positiva är man vid Nicolaikyrkan i Örebro. Där har flera anställda själva börjat spela och kommunikatören Cecilia Andersson berättar för Expressen att hon bara tycker att det är roligt med alla nya människor som samlas vid kyrkan. Hon funderar på att utveckla en Pokémonkaka för servering. Liknande berättelser kommer från Växjö där prästerna själv är inbitna spelare.

Vi tycker det är oerhört roligt. Jag fångade två Pokémon på fikarasten idag vid domkyrkocentrum och kläckte en Pikachu, säger Elin Sundelin, präst vid domkyrkan i Växjö till Smålandsnytt.

Summan av kardemumman är att kyrkans personal är glada, alla spelare får frisk luft och starkare ben, men begravningsplatsernas ro måste också skyddas. Kanske kan du hitta spökpokémonen Haunter just på en begravningsplats – eller någon annan sällsynt art? Lycka till.

Text: Maria Korpskog

Tidningen Memento är Sveriges enda tidning för begravningsbranschen.
Här kan du läsa de senaste numren.

Vann Svenska kyrkans upphandling

Metall tas om hand av norskt företag

Fönix Miljö AS i Norge vann Svenska kyrkans upphandling och är det företag som tar hand om de metaller som ska återvinnas efter kremering. Totalt fem företag lämnade anbud och kriterierna var kapacitet att arbeta över hela landet, aktivt miljöarbete och en transparent process. Fönix MIljö AS har avtal med 20 av 25 norska krematorier och kommer under hösten 2016 att etablera verksamhet i Sverige. 

Tidningen Memento är Sveriges enda tidning för begravningsbranschen.
Här kan du läsa de senaste numren.