Hem

Memento är magasinet om livet och döden.

Rebecka Teglind, Brita Zilg och Kelda Stagg driver tillsammans instagramkontot Liket efter döden. Foto: Mattias Förnell
Memento #3 - 2023

De folkbildar om död och förruttnelse

Vissa följer det med försiktighet och andra slukar det med hull och hår. Instagramkontot Liket efter döden växer och har nu över 32 000 följare. I somras släpptes även en poddserie med samma namn.

Hur kommer man undan med ett mord? Går det att sola ett lik i solarium? Sådana frågor får instagramkontot Liket efter döden. Kontot startades och drivs av en trio bestående av kriminalteknikern och tafonomen Kelda Stagg, rättsläkaren Brita Zilg och rättsantropologen Rebecka Teglind. Med sina akademiska bakgrunder och yrkeserfarenheter inom bland annat rättsmedicin vill de använda instagramkontot för att utbilda allmänheten om dödsförändringar och rättsmedicin. Kontot är deras privata och de vänder sig till ”alla med stark intellektuell törst efter död och förruttnelse”. Det är ingen brist på makabra bilder, och publiceringarna är ”helt utan filter”.

Många pratar om döden utifrån ett andligt och spirituellt perspektiv, om vad som händer med människan eller själen efter döden, framhåller Rebecka Teglind:
– Men vi är intresserade av vad som händer med kroppen efter döden, och vi kan prata på ett vetenskapligt sätt om detta. Det har blivit väldigt folkbildande. Vi ville ha allvaret och den vetenskapliga ansatsen och samtidigt får det gärna vara med en gnutta humor.
De tre grundarna av kontot är sedan tidigare arbetskamrater och bestämde sig över en middag för några år sedan:
– Vi hade samma nördiga intressen, om förruttnelse och vad som händer med liket efter döden. Dessutom har vi alla tre ett rättsväsendetänk.
För Rebecka Teglind startade intresset för ben och osteologi när hon var åtta år och prenumererade på en tidning om dinosaurier där det i varje nummer följde med en benbit som så småningom skulle sättas ihop till en hel dinosaurie. Som vuxen har hon studerat kulturantropologi i Uppsala och osteologi på Gotland och därefter tagit en masterexamen i England som rättsantroplog, en titel som inte finns i Sverige. Idag är hon anställd som rättsmedicinsk assistent vid Rättsmedicin i Solna och har samtidigt en doktorandtjänst i rättsmedicin vid Karolinska Institutet. Hennes kunskaper efterfrågas inte minst när det skett styckmord och vid bränder där det finns mänskliga kvarlevor.
– Jag är bra på det jag gör och det var som att hitta hem när jag fick den här tjänsten, säger Rebecka Teglind.
Alla tre har heltidstjänster och driver instagramkontot på fritiden. Bland följarna finns en stor skara författare. Camilla Läckberg var en av dem som promotade kontot i början. Ett stort intresse finns också från blåljuspersonal, som ambulansförare, poliser och sjuksköterskor, men också från allmänheten.
– True crime-genren tycker väldigt många om att läsa.

Roligast är människors nyfikenhet, tycker trion. Många har tackat dem för att Liket efter döden hjälpt dem att närma sig och bli vän med döden på ett sätt som de inte kunnat tidigare. En del har blivit mindre rädda för att se en död person.
– Vissa följer kontot med försiktighet, andra slukar det med hull och hår, säger Rebecka Teglind.
Tidigare i år släpptes även tio poddavsnitt där trion samtalar kring teman som förruttnelse, identifiering och obduktion med kulturprofilen Ika Johannesson som moderator.
Elin Engström