Första annonsen kom ut ca år 1800, till en början var det små notiser (jämför med förlovningsannonser idag). Den första kungörande dödsannonsen kom 1848 och det var i Norrköpings Tidning. Den dödsannonsen var mer beskrivande, väldigt lik en kort ”kungörelse”, hur gammal blev den avlidne, vilket var den avlidnes yrke, vem var fru/make, barn och eventuellt någon psalmvers.
Man var också noga med klockslag vid dödsfallet samt den avlidnes mer exakta ålder. Och så såg den ut i närmare 50 år.
Först i slutet på 1800-talet hände det något nytt. Det dök upp ett kors för första gången men det tog ca 40 år innan det tog sig med symboler i annonsen, dock endast kors, davidsstjärnor och liknande strikt religiösa symboler, med enstaka undantag för ordenslogotyper. Det är också nu annonsen antar det utseende vi känner igen idag när vi öppnar tidningen.
Mellan åren 1976-77 var det dags för sekulariseringen i dödsannonserna och även om korset återfanns i princip alla annonser började det dyka upp en blomma för första gången, en blåsippa i Dagens Nyheter.
År 1995 var användningen av korset i dödsannonsen nere på en andel runt 40% och stadigt sjunkande, till förmån för mer personliga uttryck som;
Fåglar, kan beskriva själens väg till himmelen eller symbolisera frihet.
Blommor, beskriver numer ofta landskapsblommor, vackra röda rosor eller väldoftande ljung, syftar till det levande.
Fotbollar, bilar, sommarstugor, klubblogotyper och andra symboler, beskriver den avlidnes intressen genom livet.
Den första dödsannonsen med en färgsymbol publicerades i Nerikes Allehanda 2007 och arbetet med att förändra annonsens utseende tar fart. Tidigare har ansvaret för utseende och innehåll styrts till största del av tidningarna. Nu flyttar ansvaret för detta ut till Begravningsbyråerna och tidningens författande roll avlastas successivt och även om utseendet hålls strikt tillåts alltfler personliga önskemål ta plats i annonserna, allt från personliga symboler till de avlidnas egna verser och valspråk.
Samma år lanserades också familjesidan.se och begravningsbyråernas kunder fick möjligheten att parallellpublicera den tryckta dödsannonsen från tidningen på nätet. 2017 parallellpubliceras ca 70% av dödsannonserna på nätet.