Hem begravningar.se
Garantin för rätt hjälp

Konsumenttelefon. 020-210 210 | E-post. info@begravningar.se

Vänner lika viktiga för hälsan som rätt kost och motion

Vänner
Blogg

Vänner lika viktiga för hälsan som rätt kost och motion

Det skrivs nu mycket om hur viktigt det sociala kontaktnätet är för att vi ska må bra. Minst lika viktigt som motion, att äta rätt och att sköta sig i största allmänhet. Forskning visar faktiskt att det kan vara ännu viktigare för oss att ha vänner och familj runt omkring sig än att leva ett ”renlevnadsliv”.

I Sverige är det tvåhundra personer varje år som har varit döda i över en månad utan att någon har saknat dem. Döda i över en månad!!! När jag börjar förstå innebörden i detta blir jag chockad, ledsen och arg. Nu när hyran och andra viktiga räkningar betalas via autogiro och pensionen betalas in på kontot varje månad, ja, det kan verkligen ta tid innan personerna hittas.

Vad är värdet av att ha levt ett sådant liv, egentligen? Det är Ulf Lernéus, förbundsdirektör i Sveriges Auktoriserade Begravningsbyråer, som berättar att de får massor av samtal från ensamma äldre människor som inte vet vad de ska ta sig till. Som oroar sig över att ingen kommer att sakna dem om de dör. Vad ska de göra? Vem ska de kontakta? Kanske den lokala begravningsbyrån kan hjälpa till?

Jag har tidigare berättat att jag brukar hälsa och säga några ord när jag ser en ensam pensionär ute på stan. Det är kanske en godare gärning än jag har förstått…

Här finns en sida för dig som lever ensam och har frågor om döden.

 

Åsa Scharin